Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.04.2011, 07:11
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Brawo doszliśmy do sedna sprawy.
Jako ,,inne akty prawne'' miałeś na myśli rozporządzenie.
Po pierwsze sejm się rozporządzeniami nie zajmuje , a po drugie( co najważniejsze) wymogiem istnienia rozporządzenia jest podstawa ustawowa.
Rozumiesz już dlaczego w tym przepisie nie ma wzmianki o rozporządzeniach ?

Ehh oczywiście , że dawały .
Ale co ? Mam Ci wkleić odpowiedni przepis z poprzednich traktatów ? Rozporządzenie bądź dyrektywę datowaną wcześniej niż 1 grudnia 2009 ?
Przecież to jest oczywista , oczywistość.

Na pewno odpowiedź nie sprowadza się do jednego zdania i na pewno nie po to by dokonać tego co już było dokonane(uzależnienia prawa krajowego od unijnego) .
Natomiast , to w jakim celu przyjęto TzL nie ma to żadnego znaczenia dla naszej dyskusji i nie chce mi się o tym pisać.
Stwierdziłeś , że TzL umożliwił wprowadzenie(podwyższenie) jednolitej akcyzy na terenie Unii. Nie poparłeś tego oczywiście żadnymi dowodami prawnymi , tylko zdałeś mi pytanie po co wprowadzono TzL.
Nie wiedząc o tym iż przepisy dotyczące stawek akcyzowych istnieją w Unii(Wspólnocie) od kilkudziesięciu lat.
Ba! Nie wiedząc o tym , że od kilkudziesięciu lat Unia(Wspólnota) miała możliwość tworzenia prawa które państwa członkowskie miały obowiązek przyjąć do własnego porządku prawnego.
Jeżeli już się zabierasz za te tematy ,to to są akurat elementarne braki wiedzy.

Miszcz świata!
Najpierw używasz wyssanych z palca nieskonkretyzowanych zarzutów bezpośrednio w stosunku do mojej osoby , a jak Cię proszę o konkretyzację , to piszesz mi żebym nie brał tego do siebie
Dobrze Ty się czujesz?

Znaczy się odmawiasz Bronisławowi Komorowskiemu legitymacji do sprawowania urzędu Prezydenta RP ?
Nie doszliśmy bo o czym mówiłem było wiadome od samego początku tylko Ty zamiast napisać coś mądrego to udajesz eksperta, zresztą słabo. Jezeli dostosowanie polskiego prawa do prawa UE nie wymaga zmiany ustawy, a tylko wydania rozporządzenia czy uchwały sejmu, wówczas Tusk nie ma obowiązku referować całej sprawy na forum sejmu. Przez co nie wiadomo co zmajstruje.Łapiesz? Czy znów będziesz udawał że nie wiesz o co chodzi.

Dawniej UE mogła sobie wydawać rozporządzenie czy dyrektywę, a kraj członkowski albo to akceptował albo ściemniał, mając ku temu duże możliwości, dlatego przełożene planów UE na rzeczywistość zależała od członków. Po TL jest inaczej, przypuszczam że są większe sankcje za "niedostosowanie prawa krajowego do wymogów..." i dlatego dawniej ue mogła chcieć tworzyć prawo dla wszystkich, a teraz może to robić efektywnie. I po to moim zdaniem jest TL, po nic więcej.

Mam Ci coś popierać dowodami prawnymi? Chyba sobie jaja robisz. Jeżeli Ty się dopytujesz jakie akty prawne funkcjonują oprócz ustawy ?

TL umożliwia wprowadzenie dowolnej regulacji jeżeli wszystkie państwa się zgodzą, państwa czyli szefowie, przedstawiciele krajów zależni od krajowych regulacji kompetencyjnych.

O TL pytałem tylko i wyłącznie dlatego że skoro jak piszesz UE mogła stanowić jednolite prawo od kilkudziesięciu lat to naturalnym jest pytanie. Po co traktat?

Regulacje dotyczące akcyzy, a jedna wspólna stawka dla wszystkich to chyba deczko różnica. Nie chcesz jej dostrzec tak jak nie chcesz dostrzec że dopiero TL obliguje jednoznacznie członków UE do ujednolicenia prawa w sferach określonych przez KE i PE. Podejrzewam że to objaw owego zaślepienia, którego konsekwencje wyżej przedstawiłem w odniesieniu ogólnym, dlatego nie chciałem żebyś brał to do siebie, ale skoro nie potrafisz to o czymś to świadczy.

Ja tylko uważam, że jeżeli katastrofa była przypadkowa to jej efekty, czyli gajowy głową państwa, wynikają z przypadku. Niestety sposób urzędowania potwierdza, że jest to przypadek nieszczęśliwy.
------------------------------------------------------------------
"Ela"

PO boi się pamięci o Lechu jak diabeł święconej wody. Przecież światła w dzień nie widać? Więc o czym ten aparatczyk opowiada. Jest tylko jedna sytuacja w której pomnik światła zacznie dominować pod pałacem i mam wrażenie że tego się cudaki najbardziej boją. Mianowicie musi być ciemno i musi być mgła. Wiadomo z czym się to kojarzy.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 16.04.2011 o godz. 07:23.
Hej Nasz TS !!