ABS II, czy A6W? Wybierz to, co Ci bardziej pasuje. Jak wcześniej robiłeś ABS i byłeś zadowolony, to pozostań przy nim. Ja osobiście preferuję ABS II. Nie wiem jak tam z Twoimi plecami, ale jeśli masz jakieś większe problemy, to te treningi mogą być nieco wyczerpujące pod koniec. Ważne, żebyś je wykonywał prawidłowo. Przed wejściem na taki trening trzeba też wzmocnić brzuch zwykłymi brzuszkami, czy spięciami.
W sumie to ja bym proponował zrobić sobie własny plan. Np. unoszenie nóg na ławce poziomej, spięcia, przyciąganie kolan/wyprostowywanie nóg na drążku i skłony boczne. 3 serie, 3x w tygodniu, skłony boczne raz w tygodniu.
Na efekty składa się wiele czynników. Np. kwestia genetyki. Przy takim samym planie jeden schudnie szybciej, drugiemu zajmie to więcej czasu. A moim zdaniem ćwiczenie 'na sucho', bez supli daje dużo większa satysfakcję z osiągniętych rezultatów

Dobrze mieć motywację w postaci kumpla, ale nie ma co się załamywać, że mu idzie lepiej. I tak w 4 miesiące zrzucić 11 kg to naprawdę super wynik