Drozd napisał(a):

Skąd wiesz że samolot się obrócił? Z animacji w TVN? Siła nośna zniknęła z jednej strony? To skrzydło urwało przy samym kadłubie? Jak samolot o rozpiętości skrzydeł prawie 40 m może sie odwrócić na wyskokości 7 m?
I w końcu, dlaczego skrzydło naszego samolotu niby się urwało, a samolotu na zdjęciu nie? W Smoleńsku rosną stalowe brzozy?
|
Na wszystkich zdjęciach samolot jest obrócony, nie mam więc powodów by sądzić, że się nie obrócił. Skrzydło nie musiało się nawet oderwać całe - siła nośna przez nie generowana jest olbrzymia (w końcu jest w stanie zrównoważyć ciężar takiego kolosa), więc niewielkie stosunkowo zakłócenia mogą mieć tragiczne skutki. A samolot mógł się obrócić, bo z tej strony skrzydło się w końcu oderwało, więc nie widzę fizycznych przeciwskazań.
Co do ostatniego pytania - nie mam pojęcia i nie mam zamiaru tego dociekać. Nie jestem z wykształcenia fizykiem (fizykę na studiach mam i to zaawansowaną, ale raczej niewiele jest na niej dynamiki, bardziej prąd, fizyka kwantowa i inne rzeczy potrzebne elektronikowi), więc się wymądrzał nie będę. Może takie złamanie przy kontakcie z drzewem jest zupełnie prawdopodobne, może niemożliwe - niech się bardziej kumaci wypowiadają.