Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.04.2011, 20:52
RAF napisał(a):Wyświetl post
Pozwol ze odwroce troche pytanie i zadam je wszystkim tym ktorzy popieraja PiS i Jaroslawa Kaczynskiego: co mial w tej sytuacji zrobic rzad (mam na mysli wrak i czarne skrzynki). Prosze tylko o powazne odpowiedzi a nie ze: powienien ich zadac. Widziliscie jakies panstwo ktore zada czegos od Moskwy? Przesledz dokladnie, co politycy PiS mowia na ten temat. Oni nie maja odpowiedzi tylko mowia ogolnikowo: uzyc dyplomacje, zadac, wymagac, domagac sie. Kaczynski powiedzial ze gdyby on byl u wladzy skrzynki i wrak bylyby u nas. Ja sie pytam jak?
Korzystając z faktu, że prezydent Rosji zadeklarował zaraz po katastrofie wspólne prowadzenie sledztwa, powołać się na to oraz na ważną umowę z 1993 roku i uzgodnić wspólne prowadzenie katastrofy. Wystapić do NATO z prośbą o wsparcie w prowadzeniu śledztwa.Myslisz że w pierwszych dniach po katastrofie która wówczas była tematem nr 1 na świecie Rosjanie by odmówili? Odmowa od razu zrzuciłaby na nich podejrzenie, doszłoby do skandalu na skalę międzynarodową. A jak wyglądała przemyślana polityka w przypadku rządu Tuska? Polecam poczytać wywiad z Klichem

http://trzyskowronki.salon24.pl/2671...wa-z-e-klichem

""Z jakimi plenipotencjami leciał więc Pan do Rosji?

Nie dostałem konkretnych zadań. Jechałem do Smoleńska po to, żeby zacząć jakąś współpracę ze stroną rosyjską. Powiedziano: proszę wsiadać, pan leci do Smoleńska.

Minister Grabarczyk tak powiedział?
Był telefon z sekretariatu ministra z jego poleceniem."

"Od kiedy możemy mówić, że jest Pan akredytowany przy MAK?

13 kwietnia o godz. 12 podchodzi do mnie Morozow i mówi: „słuchaj, Putin zaprasza cię na konferencję do Moskwy”. Mnie wyprostowało, co ten Putin ode mnie chce, skąd on wie, że ja tutaj jestem, o co tu chodzi? Dzwonię zaraz do ministra Grabarczyka. Pytam, czy ja mam w ogóle iść na tę konferencję? Dał mi do zrozumienia, że jednak mogę uczestniczyć, ja to zrozumiałem jako akceptację.

Ale jako kto miał Pan uczestniczyć?

Nie wiem, mam zaproszenie od Putina.
Telekonferencję zaczyna Putin, następnie mówi Iwanow, wicepremier. I Anodina, która stwierdza, że zdecydowano, iż będziemy działać według załącznika 13.

Dla Pana było to zaskoczenie, że zapadło takie uzgodnienie?

Ja się spodziewałem, że jakaś decyzja musi zapaść. I w zasadzie nigdy nie było mowy o jakichś innych dokumentach, ciągle przewijał się tylko załącznik 13.

A od kogo się Pan dowiedział, że taka decyzja już zapadła?

Od Anodiny, przecież powiedziałem przed chwilą. Anodina stwierdziła to oficjalnie na tej konferencji. Głos zabrał ponownie Putin i mówi: „Gospodin Klich, co tam w Smoleńsku?”.
Dla mnie to pełne zaskoczenie! Na kartce przygotowałem sobie parę zdań, bo jestem trochę przewidujący, by nagle nie zapomnieć języka w gębie. I odpowiadam: „Panie Premierze, mam nadzieję, że przyjęcie w tej chwili rozwiązania jednoznacznego, jeśli chodzi o badanie katastrofy Tu-154 według załącznika 13, poprawi współpracę i przyspieszy proces badania”.
Wracam z telekonferencji i spotykam się z płk. Mirosławem Grochowskim. Mówię: „słuchaj Mirek, musimy wszystkich zebrać, sprawa jest już rozstrzygnięta, że procedujemy według załącznika 13”.
Ja przyjąłem to jako nieformalną akredytację."

RAF napisał(a):Wyświetl post
Ale ci zachodni specjalisci i eksperci byliby wyznaczenie poprzez kontkretne panstwa. Jezeli Rosja ma cos do ukrycia uwazasz ze nie wplynelaby na to kto by badal te szczatki? Myslisz ze nie poszlyby tajne noty dyplomatyczne do Waszyngotnu, Berlina, Londyny i Paryza zeby wyslali "poslusznych"? Dowiedzialbys sie moze o tym za 30, 40 lat przy okazji publikacji WikiLeaks. Skad pewnosc ze Rosja udostepnilaby wrak? Przeciez on lezy na jej terytorium, mogliby powiedziec "niet" (tym bardziej jezeli maja cos do ukrycia). Przeciez oni maja gdzies wszystkie miedzynarodowe komisje, zespoly czy organizacje..

Pytales jak to mozliwe ze na 100 metrach samolot nie "odszedl" na drugi krag. Napisalem swoja teorie, jezeli mozesz, to prosze, ustosunkuj sie do niej.
Z całym szacunkiem, ale to są dopiero teorie spiskowe...czy ty na prawdę w to wierzysz>
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 12.04.2011 o godz. 20:54.
Odpowiedz cytując