Wyświetl pojedynczy post
RAF
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.04.2011, 20:26
gress napisał(a):Wyświetl post
Trudno się nie zgodzić z twoją wypowiedzią. Nie napisałeś jednak, co według Ciebie powinniśmy uczynić. Jedyną opcją jest siedzieć cicho i prosić Rosję o wyjaśnienie historii po swojemu ?

Ktoś wspomniał o kraju atomowym. W czasie zimnej wojny istniały plany zakładające utworzenie z Polski nuklearnej pustyni w przypadku wybuchu wojny (trasa przemarszu wojsk radzieckich). Nie mam wątpliwości, że gdyby dziś doszło do podobnej sytuacji, nikt by się nie zawahał.
Zauwaz, eksperci do dzisiaj maja watpliwosci co do tego jaka umowa powinan byc uzyta: Konwencja Chicagowska czy umowa z Rosja z 1993 roku. Minal rok a tak naprade nie ma jednosci wsrod prawnikow i ekspertow lotniczych ktora opcja dawalaby nam najwieksze mozliwosci. Nie broniac Tuska ani rzadu, zauwaz ze oni mieli godziny na podjecie decyzji. Decyzja ktora musiala byc podjeta aby jakiekolwiek dzialania mogly sie rozpoczac. Uwazam iz bledem bylo to ze Donald Tusk nie stanal na czele poskiej komisji tak jak Putin (byc moze bylo to czescia PR) stanal na czele komisji w Rosji. Dalej uwazam ze jezeli niemozliwe bylo sciagniecie wraku do Polski polscy eksperci powinni tam byc i badac go od pierwszych dni. Wydaje sie ze w swietle tego wszystkiego co dzialo sie miedzy Moskwa a Warszawa bylo to mozliwe do uzyskania. Liderowanie komisji przez Tuska rowniez powinno pomoc. Z tego co wiem to Rosjanie czekali z otwarciem czarnych skrzynek na przyjazd Polakow. Wiec o ile do faktu ze czarne skrzynki nie sa u nas mozna miec zasrzezenia o tyle do tego ze poznalismy prawdziwa ich wersje zastrzezen miec nie powinnismy. Pozwol ze odwroce troche pytanie i zadam je wszystkim tym ktorzy popieraja PiS i Jaroslawa Kaczynskiego: co mial w tej sytuacji zrobic rzad (mam na mysli wrak i czarne skrzynki). Prosze tylko o powazne odpowiedzi a nie ze: powienien ich zadac. Widziliscie jakies panstwo ktore zada czegos od Moskwy? Przesledz dokladnie, co politycy PiS mowia na ten temat. Oni nie maja odpowiedzi tylko mowia ogolnikowo: uzyc dyplomacje, zadac, wymagac, domagac sie. Kaczynski powiedzial ze gdyby on byl u wladzy skrzynki i wrak bylyby u nas. Ja sie pytam jak?
Ostatnio edytowane przez RAF : 12.04.2011 o godz. 20:32.
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
Odpowiedz cytując