Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.04.2011, 22:22
Tak jak już wcześniej wspominałem wybrałem się dziś na projekcję dokumentu "Mgła" z udziałem Sasina i Lichockiej. Oczywiście było tam towarzystwo wzajemnej adoracji, czyli głównie z nurtu Gazety Polskiej, bądź narybek z dawnego LPR o jasno określonych poglądach. Mimo wszystko dosyć tendencyjna debata miała trochę ciekawych smaczków.

Zacznę od teorii spiskowych.

Pytanie: Czemu na pokładzie samolotu nie było żadnego przedstawiciela religii żydowskiej?
Sasin: Dobre pytanie, ale odpowiedź rozwieje wątpliwości. W styczniu poszło zaproszenie do Michaela Schudricha, ale od razu odmówił ze względu na to, że na to, że uroczystość przypadała w szabat.

Pytanie: Jak to możliwe, że Bogdan Klich - agent o prawdziwym nazwisku Jeznach zawiaduje polską armią.
Odpowiedź: Dowody?

Pytanie: Dokończenie poprzedniego, że Edmund Klich jest jeszcze lepszym gagatkiem.
Sasin: Brak odpowiedzi. Poruszył tu jednak sprawę telefonu Morozowa (zastępcy Anodiny), który zadzwonił do niego kilka godziń po katastrofie i powiedział, żeby leciał jak najszybciej do Moskwy bo zostanie akredytowanym przy MAK.

Pytanie: Czy gdyby żył Kaczyński to odsłonięta zostałaby tablica upamiętniająca bolszewików w Ossowie?
Lichocka: Nie.

Pytanie: Sztuczna mgła.
Sasin: Długa wypowiedź na ten temat. Skojarzył dopiero teraz kilka faktów po przeczytaniu kilku książek na ten temat. Wg. niego ta cała układanka mogła wyglądać tak (Oczywiście tylko domysły, a nie żadna teoria spiskowa).

1. Nigdy w życiu nie widział takiej mgły. Dojechał na miejsce katastrofy 9:30-9:45 i nigdy wcześniej nie spotkał się z tak gęstą mgłą, która po kilku godzinach całkowicie zniknęła.
2. W stenogramach jest (nie sprawdzałem, a tylko powtarzam), że na kilka minut przez katastrofa złapano w radio informację przekazywaną przez samolot rosyjski, że: ZRZUT DOKONANO
3. Prawdopodobnie zrzucono na ziemię suchy lód, który spowodował to, że w ciągu kilku minut pojawiła się bardzo gęsta mgła, która doprowadziła do katastrofy, a później ten sam suchy lód doprowadził do tego, że paliwo lotnicze się praktycznie nie zapaliło, a płonęły jedynie kępy trawy i niektóre części samolotu. Wg. niego to niemożliwe, że nie było ogromnego pożaru w wypadku samolotu mającego takie ogromne ilości paliwa. Zrzucony na ziemię suchy lód ma tłumaczyć wsio.

Pytanie: Zdjęcie samolotu, który był tylko lekko uszkodzony (oderwane skrzydła), ale wylądował cały i zdrowy w Smoleńsku.
Lichocka: To jest z jakiejś książki pt. Zamach (czy jakoś tak). Nie ma zaufania do autora tej książki, bo nawet w jej środowisku nie ma on dobrej opinii. Raczej ściema, albo photoshop.

Pytanie: To na pewno Amerykanie maczali przy tym zamachu palce.
Odpowiedź: Brak.

LICHOCKA

Zaskoczyła mnie o dziwo pozytywnie Lichocka, bowiem mówiła całkiem rozsądnie jak na nią i była obiektywna. Nawet broniła rządu w sprawie Komisji Millera. Bo choć uważa, że jest on sędzią we własnej sprawie (nadzór nad BOR etc.) to ludzie pracujący w tej komisji chcą naprawdę wyjaśnienia tej sprawy.

Ciekawostka: Twierdzi, że przedłużająca się praca komisji nie wynika z tego, że muszą jeszcze zrobić oblot Tutki, czy zdobyć oryginały dowodów, a wyłącznie z tego powodu, ze komisja nie godzi się na przedstawienie w raporcie mainstreamowego punktu widzenia o winie pilotów, Błasika i Kaczyńskiego. Docenia działania komisji i z tego co wie z przecieków, których jest ponoć mało, bo komisja pracuje naprawdę szczelnie to raport może być naprawdę wiarygodny i pisany wbrew interesowi Tuska.

Lichockiej marzy się aby w Polsce były kilkumilionowe demonstracje jak we Włoszech, czy Francji.
Dziwi się, że nikt nie protestował ostro jak wyrzucano świetnych dziennikarzy Gargas, Wildsteina, czy Pospieszalskiego z telewizji - Dla mnie cała trója jest mniej świetna.

SASIN

1. Tusk nie chce wraku, ani skrzynek, bo te dowody mogą być dla niego zgubne. Pomysł z użyciem elementów samolotu do pomników to wybieg.
2. Przed wizyta w Smoleńsku wiedział, że toczy się gra w trójkącie Tusk-Putin-Kaczyński, że Ci dwaj pierwsi wyrolowali w pewnym sensie Kaczyńskiego, a nawet włączył się w to ambasador Rosji, który leciał sobie w jajo. Na spotkaniu w Kancelarii Prezydenta mówił co innego, a mediom co innego. Przypominało to sytuację z wpływaniem Rosji na XVIII wieczną Polskę.
3. Winni tej tragedii prędzej czy później zostaną osądzeni.
4. Na pytania ludzi co mogą robić dla wyjaśnienia katastrofy odpowiadał, że ludzie powinni rozmawiać między sobą i spotykać się. Pytał się ile osób będzie jutro i mało osób podniosło ręce.
5. Rosjanie sfałszowali stenogramy i to jest fakt. Chodzi o debeściaków i "się wkurzy". Będzie to przypominał za każdym razem w telewizji.
6. Hypki i cała reszta ekspertów nie jest godna zaufania. Cały czas powtarzają tą samą tezę o winie pilotów
7. MSZ wiedział od wielu miesięcy, że lotnisko Smoleńsk jest zamknięte, a mimo wszystko odbyły się dwie wizyty 7 i 10 kwietnia. Kancelaria Prezydenta została poinformowana o tym, że lotnisko jest zamknięte dopiero 12 kwietnia.

Mnie szczególnie interesowała sprawa jak była ustalana lista pasażerów. Sasin przedstawił taką kolejność.
a) wstępny termin wizyty był ustalony w styczniu i wtedy zaczęto robić wstępne listy
b) Prezydent mówił kto mu będzie potrzebny w czasie wyjazdu ze swojej kancelarii
c) Komorowski przesyła zapytanie o liczbę miejsc dla parlamentarzystów
d) Sasin & s-ka wysyła Komorowskiemu odpowiedź, że 12 miejsc
e) Zapytania o miejsca od prezesa NBP, prezesa IPN i kilku innych
f) Miejsca dla duchownych, zaproszenia dla wszystkich wyznań
g) Inne ważne osoby tj. Walentynowicz, czy Kaczorowski
h) Inne osoby odpowiedzialne za protokół dyplomatyczny, czy organizację imprezy
i) Rodziny katyńskie

Jeśli dobrze zrozumiałem wszystko to tak naprawdę od samego początku do samego końca sprawa listy była w gestii Kancelarii Prezydenta, czyli wpływ innych organów na ustalenie listy był żaden. Poza tym lista pasażerów była "płynna" i do samego końca się zmieniała.

PS. Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
PS. 2 Brakowało mi Drozda do tego całego doborowego towarzystwa
Odpowiedz cytując