Witam!
Nie powiem optymizm gazet, znajomych i pewnie wasz też mi się udzielił i sprawę mistrza biorę za coraz bardziej realną.
Dlatego chciałem się przyjrzeć rozstawieniu w przyszłorocznych el. Ligi Mistrzów. Jeśli Wisła zostanie mistrzem zagra w 2 rundzie eliminacji i na 99,9% będzie tam rozstawiona. Rywale w tej rundzie to Maltańczycy Irlandczycy itp nie będę się tutaj wiele rozpisywać
Co do 3 rundy. Na dzień dzisiejszy Wisła spośród aktualnych liderów jest 10 (top 10 ma rozstawienie), ale spokojnie kolejkę temu Wisła była 12, także jest to jeszcze dość ruchomy ranking. Postaram się przedstawić sytuację w pozostałych krajach:
Białoruś: Mistrzem BATE - wyższy ranking od Wisły
Norwegia: Mistrzem Rosenborg - wyższy ranking od Wisły
Dania:
Kopenhaga pewnym mistrzem 19 pkt przewagi na 2 zespołem. Punkty klubowe 51.110
Belgia:
Tutaj weszła już faza Playoff (jak wiedziałem że w Holandii jest tak tutaj nie

). U mistrza walczy 6 ekip. Do końca pozostało 9 kolejek, pomiędzy zainteresowanymi.
1 Genk 35
2 Anderlecht 33
3 Gent 30
4 Liège 28
5 Club Brugge 28
6 Lokeren 25
W Belgii kibicujemy GENKowi i Lokeren, tylko te ekipy z mających szanse na mistrza mają niższy ranking od Wisły. Także GENK do boju !
Szkocja:
Mistrzem zostanie Celtic albo Rangers. Bez większych szans dla nas.
Izrael:
Tutaj też playoffy będą (jakaś moda) za 2 kolejki nastąpi podzielenie punktów na poł i jedna runda każdy z każdym. Na ten moment. Maccabi ma aż 17 pkt przewagi (po podziale 8.5) nad 3 ekipą (drugi Hapoel też ma lepszy bilans od Wisły). Także tutaj marne szanse.
Chorwacja : 7 kolejek do końca
1. Dinamo 58 - wyższy ranking
2. Hajduk 48 - niższy ranking
Niżej bez szans na Mistrza. Kibicujemy Hajdukowi.
Austria : 9 kolejek
1 Austria Wien 49
2 Sturm Graz 46
3 Salzburg 44
4 Ried 43
5 Rapid Wien 42
6 Wiener Neustadt 42
7 Wacker Innsbruck 39
Jak widać płaska tabela, wiele może się stać. Ekipy z lepszym rankingiem od Wisły: Austria, Salzburg, Rapid. Naszym największym sprzymierzeńcem Sturm.
Serbia: 10 kolejek
1 Partizan 53
2 Crvena Zvezda 50
3 Vojvodina 47
Z trójki walczących Partizan ma lepszy ranking. Także liczymy na ich potknięcie.
Słowacja: 9 kolejek
1. Senica 47
2. Zilzna 46
Tylko Zilzna z całej słowackiej ligi posiada lepszy ranking. Także Senica do boju ( o dziwo 1 raz słyszę o tym klubie

, dlatego warto pisać takie zestawienia człowiek się uczy
Cypr:
Apoel - wyższy ranking na 5 kolejek przed końcem 12 pkt przewagi. Także raczej wyżej do Wisły.
Bułgaria: 10 kolejek
1. Litex 52
2. Levski 44
3. CSKA 38
Z tej trójki tylko Litex ma niższy ranking od Wisły, także liczmy że nie rozstwoni swojej przewagi do końca sezonu
Czechy: 8 kolejek
1. Victoria 54
2. Sparta 46
3. Jabloniec 43
W Czechach z liczących sie ekip Sparta ma lepszy ranking, liczmy że nie zostanie mistrzem.
W pozostałych ligach nikt nam nie zagraża. Także na dzień dzisiejszy Wisła byłaby rozstawiona w 3 rundzie eliminacji.
Przypomnę że awans do 4 rundy, daje pewność gry w fazie grupowej LE a szanse na awans do upragnionej LM.
Postaram się przedstawiać Wam raport co tydzień, już ładnie graficznie ubrany!