Ela napisał(a):

Porównanie GK i szkieletora trochę nietrafione.
Masz rację, że powstaje obecnie wiele szkaradków architektonicznych ( na pierwsze miejsce wysuwa mi się hotel Sheraton ) - ale jeżeli jest możliwość ratowania czegoś na prawdę wartościowego, to dlaczego tego nie robić ?
Wiem, że geometryczne budynki formie prostopadłościanu mogą się kojarzyć z blokami z wielkiej płyty.
Niestety architektura modernizmu przez socjalizm została wypaczona i sprowadzona do właśnie tego typu budownictwa.
Nie mniej i w tamtych czasach tworzyli zdolni architekci, którym zdarzały się perełki.
Nie wierzę, że nie widzisz różnicy 
.
|
Ja nie porównałem tego do GK czy szkieletora tylko podałem przykład działania miejskich architektów.
A co do perełek to o ile można by nią nazwać kino Kijów o tyle Cracovia nie daje żadnych podstaw do nazwania tego budynku perełką. Blacha falista i okna- tak wygląda fasada tej "perełki". Jak już coś to znacznie prędzej widziałbym hotel Forum jako perełkę którą należałoby zachowac bo w porównaniu do Cracovii jest on jakimś ciekawszym prykładem temtejszej architektury.
Kraków nie powinien w centrum miasta zachowywać żadnych budynków z okresu PRL jako zabytki. Takie rzeczy można robić w Hucie ale nie w Śródmieściu