Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.03.2011, 23:15
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Ale ta "prowizja" czyli odsetki od obligacji - to dochód, który powiększa wartość udziałów uczestników OFE - a nie zysk samego funduszu - czy dobrze rozumiem ?

Wiesz ja wyszedłem z bardzo optymistycznych założeń - stąd te 20 % w moim poście - aczkolwiek rozumiane przeze mnie (nie jestem ekonomistą - najwyższe maksimum......Tym samym bardziej możliwe, że będzie to faktycznie jednocyfrowa wartość....

Ależ dla mnie oczywiste jest to, że za utrzymanie dzzisiejszych emerytów zapłacimy my - jak to w JUESEJ nazywają "klasa średnia"
Przecież najprostszy schemat jest następujący - zademonstruję to na własnym przykładzie:
przyjmuję stan rzeczy korzystny dla rządu: dzisiaj zaczynam odkładać do OFE.......wczesniej nie robiłem tego:
Jeżeli ZUS przekazuje dzisiaj do OFE z mojej składki kwotę circa: 400 zł miesięcznie, to rocznie daje to kwotę 4.800 zł, pomnożyć to razy 30 lat (tyle mniej więcej zostało mi do emerytury - mamy 144 tys zł. zgromadzonych w OFE - nie liczę żadnych zysków z OFE. Mam w OFE tylko tyle, co włozyłem (sic1 - jaki ja k...a dobry jestem)
Dzieląc te środki na 750 zł emerytury - mam 16 lat poboru tej kasy - czyli przewiduję tutaj życie ponad 80 lat (średnia w kraju facetów to raptem ok 72 lata)
NIe są to kokosy, ale z drugiej strony mam emeryturę ZUS-owską - jakieś 1300-1500 zł, plus te 750 zł.... da się chyba wyżyć ?
Tylko, przyjmując, że w miesiąc po przejściu na emeryturę trafia mnie szlag (ot zwykle umieram) wszystko co mam w ZUS przepada w p....u, a kasa z OFE - owszem nie - mają po mnie te pieniążki moi spadkobiercy. Jak umieram wcześniej - moja szanowna małżonka środki z OFE dopisuje sobie do dwoich i ma już wtedy całkiem fajną emeryturkę z samego OFE.
I tutaj właśnie widać, w jaki sposób rząd chce mnie obrobić - w imię czego ? Wyższego dobra ?

To również dla mnie oczywistość - mniej chętnych na kupno obligacji to oczywiście konieczność ich uatrakcyjnienia..
.......
1. Odsteki od obligacji powiększają wartość środków uczestników funduszu. Pośrednio wpływają jednak na wielkość prowizji dla OFE zwiększjąc wartość aktywów netto od których OFE liczy swoją prowizję.
2. Jeśli przyjmiemy najbardziej skrajne założenia (które są w praktyce nierealne) to wychodzi te 5%.
3. Akurat z tego co rozumiem to dziedziczność środków zgromadzonych na rachunku w ZUS ma zostać (została?) wprowadzona. Myślę jednak że Twoje dotychczasowe prawa zostają ograniczone znacznie bardziej przez kilka innych spraw: znacznie słabsze zabezpieczenie Twoich roszczeń (obligację zastępuje zapis ustwowy rewaloryzacji), pogorszenie jakości aktywów w porfelu (wyemitowany przez rząd konkretny instrument który można w każdym momencie: zbyć, zwiększać jego wartość poprzez odpowiednią politykę inwestycyjną, zastąpić papierem komercyjnym, konstruować instrumenty syntetyczne, zastawić itp., zostaje zastąpiony nieinwestycyjną obietnicą rewaloryzacji), pozbawienie Cię możliwości wyboru podmiotu inwestującego Twoje pieniądzę czy wreszcie pozbawienie Cię możliwości podjęcia w momencie przejścia na emeryturę gotówki zgromadzonej na Twoim koncie w OFE. Mówiąc najoględniej: kasa w OFE stanowiła w miarę realne środki zabezpieczone konkretnymi aktywami na które miałeś nawet szansę położyć łapę w momencie przejścia na emeryturę (zamiast okresowych świadczeń mogłeś zdecydowac się na to aby odebrać kasę w gotówce), kasa w ZUS to fikcja która najprawdopodobniej nigdy się nie ziści. Ot dodatkowy podatek.
4. Jak rozumiem pytanie o pogorszenie rynku obligacji rządowych było pytaniem retorycznym.