Siwy_89 napisał(a):

Staram Ci się wytłumaczyć, podając przykład autostrady A1, że planować to sobie można nawet najbardziej nierealne terminy. To skoro Pisowcy tak planowali, żeby gazoport powstał jak najszybciej, to mogli przy okazji wprowadzić ułatwienie tych procedur administracyjnych, prawda?
Jeśli chodzi o terminy, to prace nad projektem gazoportu zostały zakończone na początku 2009 roku, w lutym gotowa była już specustawa, w lipcu uzyskano pozwolenie na budowę, a w sierpniu ogłoszono przetarg na wykonawcę tej inwestycji "pod klucz".
Tempo - moim zdaniem - w porządku.
Jeśli masz nadal pisać, że Kaczyński zrobiłby gazoport i całą A1 ze wszelkimi procedurami administracyjnymi w trzy lata, a Tusk to frajer, który nic nie potrafi załatwić, tylko wszystko bez wyjątku nawala, to lepiej nie pisz, bo tracimy czas.
Według ekspertów, na których powoływała się Gazeta Prawna. Jeśli chcesz tropić układ i spisek, to napisz do nich i skonfrontuj swoje racje z argumentami ekspertów tej gazety.
Sugeruję Ci, że te pieniądze zostały w budżecie państwa. I jedno zdanie, dosłownie jedno, które w gazetach pojawiało się na temat tej afery brzmiące: "resort finansów nie potwierdza tej wersji", tego nie zmieni. Jeśli takie jedno zdanie, które napisano w gazetach (sensacyjna sprawa) ma dowodzić, że 16 miliardów zniknęło, to ja nie mam więcej pytań...
I pamiętaj, że ciężar dowodu spoczywa na stronie oskarżającej. Jeśli twierdzisz, że 16 mld złotych wyparowało, przedstaw jakieś dowody, a nie podniecaj się, pisząc od pół roku o tym samym, opierając się na zdaniu w gazecie, że "resort finansów nie potwierdza tej wersji".
Ciekawe jest również to, że artykuły o rzekomym zniknięciu 16 mld złotych pojawiły się w mediach w tym samym momencie. Ale już potem żadna z gazet nie kontynuowała tematu. Zniknięcie 16 miliardów to sprawa tak ciekawa, że jeśli istniałyby jakiekolwiek przesłanki, że to prawda, któraś z gazet drążyłaby temat. Czyżby sprawa się wyjaśniła - pieniądze się znalazły, wiec nie było sensu o tym pisać? W końcu to mało ciekawe, że pieniądze są tam, gdzie być powinny.
|
Ile kilometrów ma A1? 700? Uważasz że nie da się wybudować 700 km autostrady w 3 lata? Powinieneś zauważyć, że nie, PiS nie mógł wprowadzić ułatwień w procedurach bo rządził już Tusk i on sobie tyle ułatwień wprowadził, że budowę zaczynaja dopiero teraz. Choć przetarg na wykonawcę ogłosili 1,5 roku temu.
Nie wiem czy Kaczyński by zrobił w trzy lata, ale miał takie ambicje. Tusk nie zrobił bo nawet nie próbował.
Czy ci eksperci sprecyzowali co było nie do szacowane ? Czy po prostu tak sobie orzekli? Róznica w szacunkach z roku 2007 a 2009 to 1,3 mld zł. Kwota z 1,6 wzrosła do 2,9. A wyjaśnienie, że to wina nie do szacowania jest komiczne?
W poprzednim poście twierdziłeś ze nie ma żadnych pieniędzy bo nie zostały pożyczone, to jak w końcu? Są te pieniądze w budżecie? Czy nie ma ? GDDKiA twierdzi że zostały w budżecie bo nie zostały wykorzystane, a "resort finansów nie potwierdza tej wersji". To ja bym chciał wiedzieć jaką wersję resort finansów potwierdza. I to oni muszą udowodnić co się stało z kasą bo jak nie pokażą co się z nią stało to ja sobie mogę myśleć wszystko.
Niby która gazeta drążyłaby temat zaginionych 16 mld, kiedy Tusk walczy o reformę ofe która przyniesie raptem kilka? To nie w aktualnym układzie medialnym. Wielu pytań dziennikarzom nie wolno zadawać i tyle.