Wyświetl pojedynczy post
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.03.2011, 11:09
Ela napisał(a):Wyświetl post
Zwróć, rafkur, uwagę na lekkość formy, materiałów, olbrzymie przeszklenia w parterze -usługi, pasmowe okna na elewacji...
Nie wiem jak Tobie ale mnie tamten fragment miasta zawsze kojarzył się bardzo przyjemnie - z ruchem, życiem, światłem ( oczywiście zieleń, bliskość błoń itp też swoje robi ) - a nie jak stara Nowa Huta z szarością i depresją.

Ja wiem, że jeśli idzie o styl to nie pasuje do Placu Centralnego. Natomiast ten hotel nie podoba mi się zupełnie w związku z tym "wtuliłbym" go tam gdzie i tak już niewiele można oszpecić. Dla kogoś to będzie udany (?) przykład modernizmu. Dla mnie paskudny blaszak. Generalnie jak dla mnie blacha jako materiał konstrukcyjny nadaje się na tanie garaże - przynajmniej jako główny materiał elewacyjny. Gmach muzeum również jest modernistyczny - i on mi się podoba, mimo, że jak już wcześniej zauważyłem delikatnie mówiąc nie jestem przesadnie zafascynowany modernizmem - natomiast hotel ( jak i większość budynków z blachy) nie podoba mi się i tyle.
Owszem, okolica również mnie kojarzy się dobrze, natomiast jeszcze lepiej kojarzyłaby mi się bez tego hotelu.
O gustach się nie dyskutuje - komuś coś się podoba komuś nie. Natomiast wg mnie cała dyskusja na ten temat jest owszem ciekawą ale jednak tylko dyskusją akademicką - ten hotel wyleci albo będzie straszył jak opuszczony hotel Forum przez wiele lat. Z niego nie da się za bardzo zrobić czegoś innego niż hotel - przynajmniej nie racjonalnym kosztem. Pozostają więc dwie opcje - wyburzenie albo powolna śmierć.

Inna sprawą jest to co może tam wymyślić Echo. Zazwyczaj budują jakieś "potworki". Oby tutaj zaprojektowali coś interesującego - faktycznie nawiązującego do modernizmu ( ale z mojego punktu widzenia raczej coś bliżej muzeum niż hotelu))). Inna sprawa, że znając umiłowanie piękna w naszym mieście spodziewam się raczej drugiego Sheratona, tudzież czegoś na kształt Galerii Krakowskiej. W sumie po swoim przydługawym wywodzie sam siebie prawie przekonałem, że ten hotel trzeba zostawić - z mojego punktu widzenia w imię mniejszego zła .
Ostatnio edytowane przez rafkur : 25.03.2011 o godz. 11:15.
Odpowiedz cytując