Medyk, wydaje mi się, że piszesz coś, nie orientując się jak jest w rzeczywistości.
medyk napisał(a):

|
super informacja? Ja mam nadzieje że to plota, co nam z tego TERAZ? Poznan by tylko lepiej na tym wyszedł, im nabudowali infrastruktury, dróg przygotowali wszystko pod euro kaska z rządu popłyneła a na koniec przenoszą wszystko do nas i co nam z tego? W rok nie zbudują nam nic! No chyba że jestes właścicielem pubu to na pewno wzrosną Ci obroty ze sprzedaży piwa. Ale miasto jako MIASTO i przeciętny mieszkaniec nic na tym nie zyska tylko paraliż miasta na ten czas.
|
Do Euro miały być gotowe w Poznaniu dwie wielkie inwestycje: przedłużenie trasy szybkiego tramwaju do dworca PKP oraz przebudowa Kaponiery tak, by stała się wielopoziomowym węzłem przesiadkowym.
Obie
nie powstaną.
medyk napisał(a):

|
super informacja? Ja mam nadzieje że to plota, co nam z tego TERAZ? Poznan by tylko lepiej na tym wyszedł, im nabudowali infrastruktury, dróg przygotowali wszystko pod euro kaska z rządu popłyneła a na koniec przenoszą wszystko do nas i co nam z tego? W rok nie zbudują nam nic! No chyba że jestes właścicielem pubu to na pewno wzrosną Ci obroty ze sprzedaży piwa. Ale miasto jako MIASTO i przeciętny mieszkaniec nic na tym nie zyska tylko paraliż miasta na ten czas.
|
A jeśli chodzi o dofinansowanie stadionów:
W projekcie wieloletniego programu pod nazwą "Przygotowanie i wykonanie przedsięwzięć EURO 2012" przygotowanego w Ministerstwie Sportu i Turystyki, założono finansowanie z budżetu państwa budowę Stadionu Narodowego w Warszawie oraz dofinansowanie inwestycji stadionowych w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Chorzowie i Krakowie w:
- Warszawa – pełny koszt inwestycji 1220 mln zł;
- Gdansk – kwota dofinansowania 144 mln zł;
- Wrocław – kwota dofinansowania 110 mln zł;
- Poznań –
kwota dofinansowania 110 mln zł (minus otrzymane dofinansowanie 21,5 mln zł z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej);
- Kraków –
kwota dofinansowania 110 mln zł (minus otrzymane dofinansowanie 29,6 mln zł z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej);
wiec... jak najbardziej "TAK" dla Euro w Krakowie