Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.03.2011, 20:31
Filippo napisał(a):Wyświetl post
nie ma co liczyc na Wilka w srodku pomocy, bo przyszedł Siwakow, ponoć lepszy...wcześniej z miejsca do składu wbiegł a raczej wczłapał Boukharii z dziesięciokilogramową nadwagą.
Sivakow nie gra na pozycji Wilka. Owszem Wilk mógłby grać w miejsce Sivakowa ale w innym systemie (z dwoma defensywnymi). A Boukhari właśnie miał spełniąc tę rolę co dzisiaj Sivakow (lub Jirsak) - zawodnik środka pola łaczący linie obrony z pomocą, szukający gry i będący opcją zamiast dzidy od obrońców na pole karne przeciwnika.

Maaskant ma swoją wizję taktyki i budowania drużyny i będzie uporczywie dążył do jej realizacji. Inaczej, każdy mecz zagrany tak ulubioną na tym forum taktyka 4-4-2 bedzie cofaniem się w rozwoju.
A nauczenie drużyny nowej taktyki to nie jest kwestia dwóch tygodni. To miesiące ciężkiej pracy "hard worku" nawet kosztem nieudanych spotkań. To szukanie zawodników, ktorzy potrafią grać w nowym systemie, jesli starzy nie potrafią tej taktyki załapać.
Traktuję liderowanie w lidze dzisiaj jako nieoczekiwany bonus. Jednak do zbudowania drużyny nadal dużo brakuje: przynajmniej kilku czy kilkunastu miesięcy i kilku nowych wykonawców. Niekoniecznie lepszych niż dzisiejsi. Innych.
Przykład ze środka pola: Wilk w parze z Sivakowem dzisiaj lepiej rozumieją te taktykę Maaskanta, niż Sobol z Jirsakiem, ba, niz Sobol z Sivakowem, bo to Sobol jest tu słabym ogniwem. Pracowitym, ale grającym w innym stylu, w innej taktyce.
W dalszym ciągu brakuje też w środku pola zawodnka, ktory potrafi nie tylko odegrać piłkę do tyłu, lub do boku, ale poprzez drybling, zastawienie się, przyjęcie piłki ze zwodem do przodu, zmienić przewagę w środku poprzez naruszenie ustawienia defensywnego rywala. Jak robil to Issa Ba, jak potrafi to robić Boukhari. Niestety normą w środku jest: otrzymałem piłkę i boje się/nie mam umiejętności technicznych żeby wymusic błąd przeciwnika , a zarazem ruch napastników na wolne pole. Ba, nie mam nawet możliwość zagrać z kims na jeden kontakt, bo nie ma ruchu. Wyjściem jest powrót piłki do stoperów i gra na obwodzie, jak w ręcznej.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując