Marszałek napisał(a):

Arapaho,wywiad,znaczy się informacja.
Słusznie prawisz. Informacja w dzisiejszych czasach to skarb, zawsze nią była.Tylko co ci z dobrej informacji skoro ten,który powinien z niej skorzystać nie umie tego. Naprawdę uważasz,że tzw politycy potrafiliby wykorzystać informacje zdobyte przez nasze służby jako element handlowy?Do tego trzeba jaj, w ogóle wszystkiego tego czego nie mają żadni ludzie na tzw scenie politycznej.
W przypadku naszych "Burundi"wystarczy poklepanie po plecach w świetle kamer, nazwanie europejczykiem i już.
A co do łupków. Mam nadzieje,że tak owych u nas nie będzie.
|
Uważam ze nasi jak słusznie piszesz tzw.politycy nie maja zielonego pojecia jak takie coś jak informacja wykorzystać. Ba, juz nie mówię jak zbudować coś co się udało w XX leciu międzywojennym Piłsudskiemu- czyli najlepszy na świecie wywiad. Do tego potrzebny jest mąż stanu z wizją i silna ręką. Jakby Piłsudski byl jak Tusk to 100 razy by się wystrszyl reakcji Francji i Anglii którzy puszczali w świat że jest tyranem i despotom, probowali go uciszać za wszelką cene. Nie byl im potrzebny kolejny mocny kraj, nikt nie chce konkurencji a juz napewno nie kraju tranzytowego na wschód
Czytając np.wywiad z Kaczynskiem w zeszło tygodniowym Uważam że czy w sobotniej Rzepie, i znając wiele jego pełnych wywiadów z lat poprzednich uważam że gośc ma wizje.Można sie nią nie zgadzać - jeśli ma ktoś inne poglady np.gospodarcze- ale wizje ma. Wizję budowy Polski - nie jej okradania. To jak na polityczno-patriotyczne bezrybie jest bardzo dużo. Jak zejdzie ze sceny to będzie koniec nadzieji że wyprzedawanie polskiego majątku i wypychanie ludzi za granicę kiedyś się skończy, a polska myśl cokolwiek będzie znaczyć na świecie.
Inny problem że jak w kazdej partii jest w PIS wielu karierowiczów więc daleki jestem od słów że to partia idealna .
Co do łupków to się z Toba nie zgodze. Ja wiązałem z nimi bardzo duże nadzieje. Jaka to byłaby sprawa dla nas- mówi reakacja na Kremlu po pierwszych wynikach odwiertów m.in. w Polsce. Niestety - jest jak jest