Wyświetl pojedynczy post
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.03.2011, 19:53
Chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz, która mnie niepokoi. Gramy systemem 4-5-1 z ofensywnym czworokątem Melikson-Mały-Kirm-Genkow. Natomiast w pomocy mamy zawsze 2 defensywnych pomocników, którzy powinni czyścić środek boiska.

W przypadku meczy z Polonią Bytom, Widzewem czy Podbeskidziem tacy pomocnicy jak Sobolewski, Jirsak, Wilk czy Sziwakow powinni całkowicie zdominować środek pola, wytrącić przeciwnika z rytmu i stanowić siłę napędową naszego zespołu.

Tymczasem we wszystkich tych meczach nasi rywale - umówmy się, zespoły dość przeciętne - swobodnie przez długie fragmenty operowały piłką i rozgrywały nie tylko kontry, a nawet atak pozycyjny. Do tego we wszystkich tych spotkaniach była luka między obroną a naszym ofensywnym kwartetem - środkowi pomocnicy źle rozgrywali piłkę, wykazywali małą ruchliwość.

Uważam, że całe zło zaczęło się od meczu z Ruchem. Wtedy troszkę słabiej zagrał Sziwakow, przez co Maaskant dał szasnę Jirsakowi. Czech zagrał fantastyczne zawody, przez co dostał szansę w następnych meczach. O ile na taką szansę uczciwie zasłużył, o tyle w kolejnych spotkaniach grał coraz słabiej. I moim zdaniem warto wrócić do pierwotnych ustawień.

Mi najbardziej podobała się dwójka Wilk-Sziwakow, ew. Sobolewski-Sziwakow. Jirsak to świetny zmiennik, nic więcej.

W dodatku w meczach takich, jak z Polonią Bytom powinniśmy próbować grać ofensywniej, rezygnując z jednego defensywnego pomocnika i dając pomagiera Genkowowi. Może nie od początku meczu, ale od 70 minuty. I tym pomocnikiem nie może być Żurawski. Najlepiej przesuwać do ataku Małeckiego, a na skrzydle dać szansę Łobodzińskiemu, który ostatnio ciężko pracuje i widać to na boisku.

To oczywiście są moje luźne przemyślenia, Maaskant zna lepiej drużynę, wie jak każdy zawodnik się prezentuje. Ale upór w dawaniu szans Żurawskiemu jest niezrozumiały. Maćka bardzo szanuję, ale jego obecna forma...
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując