Wyświetl pojedynczy post
Jot
Banita

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.03.2011, 16:49
WisłaProkocim napisał(a):
Mam pytanie czy komornik może mi coś zrobić za mandat 100zł za picie w miejscu publicznym? jeżeli nie posiadam konta, nie pracuje i mieszkam u rodziców i chyba prawnie nic do mnie nie należy. Są jakieś konsekwencje nie zapłacenia? Tylko bez napinki, że trzeba było nie pić a teraz trzeba ponieść odpowiedzialność itp, to tylko pytanie co się może stać.
Poborca skarbowy z US. Komornik to się poważniejszymi rzeczami zajmuje. Mylisz pojęcia.
Konsekwencje niezapłacenia są takie, że mogą chcieć to sobie jakoś ściągnąć. W jaki sposób to zrobią to już jest inna sprawa.

crazykaro napisał(a):
Nie ma sie co spinać. Jeśli nie pracujesz nie zarabiasz to nawet jakby chcieli to będą musieli się męczyć żeby odzyskać tą kasę. Mandat ulega przedawnieniu po 3 latach.
Jeśli nie zostanie wszczęta egzekucja na podstawie tytułu wykonawczego to pewnie, może się przedawnić. Gorzej jak egzekucja została wszczęta. Wtedy wierzyciel ma prawo w razie nieściągalności ponowić za jakiś czas egzekucję.

brzydki.brzydal napisał(a):
Ewentualnie jak rodzicom przypada jakis zwrot z podatku to na nim siada i sobie sami potraca.
Gówno prawda. Jedna z największych bzdur jakie przeczytałem. Idź się doucz i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

...:::Tomo:::... napisał(a):
Umorzą Ci ten mandat. Jeśli nie masz dochodów, nic nie jest na Ciebie zapisane (typu samochód, motocykl, mieszkanie) to ja bym się nie spinał. Identyczna sytuację miał mój kolega i dwukrotnie się wymigał.
Mandat to należność skarbu państwa, a jak wiadomo żeby umorzyli mandat to musiałby stać się cud. Druga sprawa to to, że nawet jak mu napiszą że umorzyli postępowanie egzekucyjne, to nadal wisi pieniądze, o które się upomną za jakiś czas. Umorzenie postępowania egzekucyjnego na podstawie tytułu wykonawczego nie wiąże się z umorzeniem długu. Ustawodawca dał prawo wierzycielowi występować o ściągnięcie pieniędzy w późniejszym czasie, w razie jego nieskuteczności. Nie pisz więc, że umorzą mu mandat, to tak jakby państwo nie chciało zasilić budżetu z pieniędzy obywatela.
Odpowiedz cytując