Wyświetl pojedynczy post
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.02.2011, 11:43
Na sklepy nie ma miejsca, a pomieszczenia biurowe mają po 25m2 lub 50m2 i jest chyba z jedno 75m2.
Jak już kiedyś pisałem, ten stadion nie miał przemyślanej funkcji pozasportowej - tam gdzie było wolne miejsce to upchnięto bez pomysłu powierzchnię biurową.

Co do miejsc pod kioski gastronomiczne - one albo zostaną wyposażone przez Wisłę i oddane w ręce operatora cateringowego, który przygotowywać będzie posiłki, albo będą stać puste. Można byłoby spróbować modelu ze SN, gdzie operator cateringowy wyposaży główne kuchnie, restauracje oraz dostanie gotowe kioski w których będzie przygotowywał posiłki dla kibiców i z tego czerpał zysk jednocześnie opłacając wszelkie rachunki za użytkowanie tych powierzchni - czynsz za wynajem dla NCSu i rachunki za prąd, wodę, gaz itd, przy czym ma monopol na świadczenie usług gastronomicznych na stadionie - obsługa lóż VIP, business klubu, fan klubu, centrum konferencyjnego, mediów i kibiców.
U nas ten catering trzeba będzie zrobić - w chwili obecnej VIPowie nie mają jakiejkolwiek normalnej obsługi gastronomicznej. Do zrobienia są 2 restauracje i te 22 kioski gastronomiczne. Mam nadzieję, iż po ukończeniu budowy Wisła się tym zajmie, bo na to, że miasto postanowi zrealizować gastronomię nie ma co liczyć. Mam nadzieję, że Wisła sama wyposaży kioski i znajdzie partnera, który zajmie się kuchniami, restauracjami i świadczeniem samych usług. Za samą kasę z wynajmu spłynęłyby do kasy klubu spore pieniądze.
Po ukończeniu stadionu trzeba będzie też zacząć wynajem lóż VIP, bo bez tego trudno będzie znaleźć partnera do cateringu. Jeśli Wisła się dobrze zaprezentuje podczas rundy wiosennej, to ze znalezieniem najemców przynajmniej na połowę lóż nie powinno być problemu.
Odpowiedz cytując