Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.02.2011, 11:04
Faktycznie te transfery Amiki były kompletnie nietrafione pod kątem LE. Sam dałem się na to nabrać gdyż sądziłem, że Ubiparip, Ślusarski i Wołąkiewicz zniwelują w jakimś stopniu utratę Peszki i wzmocnią konkurencję w formacjach ofensywnych i defensywnych. Nic bardziej mylnego. Ci zawodnicy nie mogli pomóc w grze na tym poziomie nie tylko ze względu na mierne umiejętności, ale przede wszystkim ze względu na brak doświadczenia. Brak Peszki, a co za tym idzie brak motoru napędowego zespołu był nader odczuwalny we wszystkich trzech meczach jakie zagrali na wiosnę. Na dodatek brak jakiejkolwiek przeciwwagi na skrzydle w postaci solidnego pomocnika, bo za takich nie uważam Wilka i Kiełba spowodował, że Bakero musiał kombinować z Rudnevsem na boku pomocy. Oczywiście można jechać po Bakero, ale ja mając do wyboru Wilka, który przechodzi obok meczu, Kiełba który nadaje się tylko na 30-35 minut drugiej połowy i Kikuta nie będącego prawdziwym pomocnikiem też nie postawiłbym na żadnego z nich. Pole manewru miał naprawdę niewielkie, bo z 14-15 zawodników, gdzie nie było żadnego sensownego pomocnika musiał sklecić skład na LE.

To tylko pokazuje jak błędne decyzje podjął ich "komitet transferowy" nie kupując żadnego skrzydłowego, a zamiast tego serwując Murawskiego za ok. 1 mln euro, który nie dość, że nie mógł zagrać w LE to miał jeszcze 2-3 sensownych zmieników na tą pozycję. Ten zakup odbije się jeszcze im czkawką.

PS. Zaczynam teraz patrzeć inaczej na odejście Grosickiego z Jagi. Cała koncepcja gry ofensywnej może im również legnąć w gruzach.
Odpowiedz cytując