Wyświetl pojedynczy post
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.02.2011, 10:36
...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post
Słabiutki żart/sarkazm czy co tam miałeś na myśli... . Polska respektuje wszelkie umowy dotyczące sposobu zapisu obcych nazwisk. Ci żmudzini nie. Tutaj chodzi o to że obcokrajowiec przyjmuje anglojęzyczną transkrypcję zamiast polskiej - wtedy wychodzą kwiatki. Rozumiesz różnicę ?

Wydaje mi się że nie, w przypadku dwóch ostatnich nazwiska są za długie żeby umieścić na koszulce - więc mają ksywy.

W Niemczech żeby umieścić pseudo to trzeba mieć to w dowodzie, stąd przypadek niejakiego Andreasa "Zecke" Neuendorfa, który będąc zdeterminowanym aby mieć nad numerem swoją ksywę zarejestrował się jako malarz i przyjął pseudonim artystyczny do pełnego nazwiska. I tak obszedł prawo mogąc umieścić pseudo. To jednak inny temat już.

Wracając, to nie rozumiem dziwnej mody że wszystko co zachodnie to zajebiste. Napisy na koszulkach to niby szczegół ale mnie osobiście to drażni. To jest zwykłe zachwaszczanie naszego języka, a jeżeli nie będziemy zwracać uwagi na takie z pozoru pierdoły to nagle okaże się że mówimy w jakimś parapolskoangielskim języku. Przykład pierwszy z brzegu, dlaczego nie mają takiego problemu choćby w Grecji czy też w Rosji ? (nie mówię o grach w europejskich pucharach, bo wtedy ubierają koszulki z angielską transkrypcją) Tam wszystko jest w rodzimym języku i transkrypcji takowej.
No więc w czym problem? Podajesz ich za przykład, a oni tam w sytuacji w której nie mogą grać z cyrylicą na plecach piszą angielską transkrypcje. My robimy to samo więc w czym problem?

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20080304204937 - Hiszpanie też tak robili.
http://m0.fank.ru/d/p/92/15/921536/Valeri_Bojinov.jpg - oooo, Włosi też
Nie chce mi się szukać, ale jestem ciekawy czy znajdziesz chociaż jeden przykład tego, żeby ktoś pisał na koszulce nieangielską transkrypcje.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując