Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Ar222
Senior Member

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.02.2011, 16:01
Ok, zgadzam się z tym, że ostatnimi czasy zaliczamy pewien progres i skutkiem tego powolutku odrabiamy straty do lig, które nam uciekły przez lata zaniedbań. Z tym, że są to ligi typu: czeska, szwajcarska, a nie belgiojska, portugalska, bo do nich uważam, że nam daleko. Dlatego zupełnie nie rozumiem hurraoptymizmu i np. wypowiedzi Angmira, który twierdzi, że 3 lata temu rozpoczął się GWAŁTOWNY ROZWÓJ polskiej piłki. Ja bym powiedział raczej, że wciąż jesteśmy w czarnej dupie i jedynie gdzieś tam w oddali zaczyna być widać wylot (w dużej mierze dzięki rozwojowi infrastruktury stadionowej).

Nie zgodzę się również z tym, że od wymienionych przez Ciebie lig odróżniają nas jedynie umiejętności indywidualne grajków. To nie jest tak, że na zachodzie mają najlepszych trenerów młodzików i dyrektorów sportowych i tu zyskują przewagę. W naszej lidze jest moim zdaniem bardzo niewielu dobrych trenerów, potrafiących ogarnąć zespół. Jasne, że można ich usprawiedliwiać niedostatkiem materiału, ale weźmy choćby takiego Maaskanta. Przyszedł do rozklekotanej Wisły i na szybkości ogarnął ją przynajmniej na tyle, że po jesieni zajmujemy wyższe miejsce niżbyśmy powinni. Da się. Na Zachodzie jest więcej dobrych fachowców i widać, że tamtejsze drużyny grają bardziej poukładaną, konsekwentną piłkę. Pierwszy z brzegu przykład. Nie powiesz mi chyba, że swego czas Victoria Guimares (ostatnia wtedy w lidze portugalskiej) pokonała nas tylko dzięki technice indywidualnej graczy?

Co do pressingu, to mało która polska drużyna jest w stanie zorganizować coś, co faktycznie jest pressingiem, doskakiwaniem do rywala, rozbijaniem ataku pozycyjnego, podwajaniem krycia, a nie murowaniem bramki i obroną na własnej połowie, połączoną z kontrami w stylu "dzida w przód i jedziemy!". Owszem, zdarza się czasem, że któryś zespół zagra ambitnie i faktycznie będzie konsekwnetnie stosował pressing, ale szczerze mówiąc nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem mecz, w którym dpolska drużyna byłaby w stanie utrzymać sensowny pressing dłużej niż 1 połowę.
Tylko jeden klub kocham aż po grób!