Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.02.2011, 15:40
szprotson napisał(a):Wyświetl post
http://www.eurotopfoot.com/paysgb.php3

wg. tego jesteśmy na 24, Belgia jest 13 a Portugalia 5

cyferek nie okłamiesz
Moim zdaniem bardziej obiektywny jest ranking UEFA (więcej czynników oceny), a tam już ta różnica w ostatnich trzech sezonach była mniejsza. Liczę tylko ostatnie trzy sezony, bo od tego momentu skończyła się nasza tendencja spadkowa w rankingu. I tak jeśli nic się nie zmieni in minus, to za nami będą takie ligi jak szkocka, rumuńska, szwedzka, norweska, czeska, chorwacka, serbska, słowacka, czy bułgarska. A potencjałem (głównie finansowym) to są aktualnie kraje będące dla nas równymi rywalami.

Do takiej ligi szwajcarskiej, czyli 15 w rankingu 2013 będziemy już tracić pi razy oko 3 pkt., a w aktualnym rankingu jest to 9 pkt. Do belgijskiej tracimy około 12 pkt., a w rankingu za trzy sezony będzie już to 6 pkt. A więc trudno zaprzeczyć temu, że liga robi postęp - biorąc pod uwagę to, że robimy w rankingu kroki do przodu mimo żenującej postawy Wisły i wręcz braku Legii - nikt chyba nie wątpi, że to są u nas, obok Lecha, zespoły z największym, bardzo słabo wykorzystywanym w pucharach potencjałem - to jest to dobry wynik. Przy utrzymaniu tej tendencji, a nawet jej poprawie (o ile zaczną w pucharach coś grać Legia z Wisłą) jest bardzo realne to, żeby wskoczyć do tej pierwszej piętnastki rankingu lig europejskich. Kluczowy będzie następny sezon, w którym musimy osiągnąć co najmniej podobny rezultat, jak w tym sezonie, a nawet lepszy. Czy to jest możliwe, okaże się jesienią bieżącego roku, ja osobiście bardzo liczę na to, że obudzi się i Legia, i Wisła, okrzepnie Jaga i gdzieś tam do tych pucharów załapie się Lech - wtedy będzie szansa na naprawdę znaczący skok w rankingu.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 21.02.2011 o godz. 15:42.
Odpowiedz cytując