Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.02.2011, 19:22
Za tydzień po zakończeniu rundy 2 LE, kiedy będzie wiadomo kto odpadł a kto nie napiszę coś więcej.
Wyniki trzech klubów z krajów najbliższych Polsce

Ranking aktualny

Polska co prawda prześcignęła Białoruś ale jak widzicie wystarczy, że BATE w rewanżu osiągnie lepszy niż Lech wynik i Polska znowu spada na 24 miejsce w Białoruś wraca na 23.

Tak czy siak dystans do pozostałych miejsc się zmniejszył.
Poniżej 24 miejsca Polska nie spadnie bo nikt nas już nie goni...
By Polska zajęła 21 miejsce musiałby Lech zdobyć co najmniej 8 punktów co jest nieprawdopodobne choć teoretycznie możliwe...

Jeśli Lech wygra z Bragą zdobędzie 2 pkt
Jeśli Lech wygra oba mecze z Liverpoolem zdobędzie 4 pkt i 1 bonusowy

Jak widzicie pomimo trzech kolejnych wygranych Lecha, w trzech meczach, premiujących awansem do ćwierćfinału Lech ciągle nie ma 8 punktów potrzebnych do awansu Polski na 21 miejsce.

Oczywiście każdy zdobyty punkt jest cenny ale bardziej ze względu na przyszłoroczne rankingi aniżeli na tegoroczny ranking.

Dla Polski nie ma znaczenia czy w Tym roku zajmie 22,23 czy 24 miejsce.
Ważne natomiast dla przyszłorocznego rankingu są każde zdobywane w tym roku punkty.

I jeszcze jedno. Po zakończeniu rozgrywek grupowych zrobiłem analize rankingu klubowego. Niestety excel zrobił mi psikusa, źle naliczył punkty i cała interpretacja była oparta na złych danych.
Poniżej poprawnie przeliczony ranking klubowy i wartości punktowe właściwe dla poszczególnych klubów.

Na czerwono zaznaczyłem kluby, które potrzebują do prześcignięcia Wisły mniej punktów niż wynosi liczba punktów które mogą zdobyć w rewanżu kluby z ich krajów.
Na żółto kluby, które mają szanse prześcignąć Wisłę w kolejnych rundach.
Na zielono kluby które raczej Wisły nie prześcigną...
Powód: czerwona pomyłka
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.02.2011 o godz. 21:08.