Wyświetl pojedynczy post
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.02.2011, 14:02
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Wolalbym zebys porownywal Polske jednak w gore nie w dol. Moge ci odpowiedziec w tym samym stylu, powiedz przecietnemu obywatelowi Anglii, Danii, Francji czy Norwegiii ze Polska jest krajem bogatym to cie wysmieje.
Poziom zycia powinno sie mierzyc nie jakimis sztucznymi wskaznikami typu pkb tylko podstawowymi sprawami za jakie odpowiedzialne jest panstwo. Bezpieczenstwo, sluzba zdrowia, edukacja, energetyka, podatki, poziom korupcji, sprawnosc urzedow, infrastruktura itp. Przynajmniej 5 jesli nie 6 z tych 8 czynnikow sa na poziomie katastrofalnym. Porownac sie mozna i do Poludniowego Sudanu zeby sie utwierdzic w przekonaniu ze inni maja gorzej, tylko czy to skroci kolejke do lekarza na najprostsze badanie EEG z pol roku do jednej godziny?
Orzeu, jedyne o co mi chodzi to sformułowanie "Polska jest biednym i zacofanym krajem". Nigdzie nie napisałem, że jesteśmy krajem bogatym(!). W moim rozumowaniu nie jesteśmy ani biednym krajem, ani bogatym. Specjalnie nie porównywałem nas to jakichś zupełnie odległych krajów gdzie panuje nędza więc nie potrzebnie zarzucasz mi tendencyjność. Co do reszty twojego posta to są same fakty ale czy to znaczy, że jesteśmy biednym i zacofanym krajem? Oczywiście, że należy równać do góry (zachód Europy itp.) ale nie należy zapominać, że jest wiele państw nawet w samej Europie które są pod względem rozwoju 20 lat za nami.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)