przemo napisał(a):

Mam pytanie co do tych HTC. Bo jak pracowalem przy spisie rolnym to dali nam HTC PRO Touch 2 i były one co najmniej tragiczne pod względem baterii. Czy to tylko przez program wgrany do spisu czy HTC rzeczywiście ma problemy z bateria? Bo tez chcialem kupić ale ta bateria mnie troche zniecheca
I drugie pytanie:
Czy jeśli wytwarzam własnoręcznie różne figurki i chciałbym je sprzedawać na allegro to musiałbym jakoś odprowadzać podatki za to?
Co do uwarunkowań zdrowotnych to z tego co wiem nie można mieć astmy. Przynajmniej tak mi powiedzieli i niestety nie mogłem zostać dawcą...
|
co do allegro, to wiadomo ; musisz płacić tym pyrom co miesiąc prowizje OD WYSTAWIENIA AUKCJI ( czyli jaka kategoria przedmiotu, ile zdjęć, czy pogrubiony tytuł aukcji, czy kolory pasek, czy ma być na stronie głównej, czy cena minimalna jest, itd... ) oraz prowizje od sprzedaży. Im więcej zarobisz na danym przedmiocie, tym więcej musisz im zapłacić.
No i jeszcze robisz to na masową skalę, tzn sprzedajesz dużo tego typu rzeczy, to urząd skarbowy może poprosić allegro o Twoje dane osobowe. Wtedy sprawdzają Cię czy prowadzisz własną działalność gospodarczą.
Ja wiem, że to tylko figurki. Ale jeśli zarabiasz na nich, to powinieneś - według fiskusa wystawiać rachunki za te figurki..czyli defacto mieć kasę fiskalną...
Niektórzy mogą mnie wyśmiać, że fiskus o figurki ręcznie robione nie będzie się czepiać. Błąd.
Przyczepiają się do kobiecin które wystawiają na aukcje jakieś 30 koszulek w lumpexie kupionych. A potem jak się tłumaczą że ' miałam za dużo koszulek, to chciałam sprzedać ' . To fiskus chce zobaczyć rachunki za nie - że rzeczywiście kupiła w sklepie.