Wyświetl pojedynczy post
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.02.2011, 18:13
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Gra się tak, jak pozwala przeciwnik. Norwegia aktualnie prezentuje taki poziom gry defensywnej, że nawet Francuzi czy Włosi mogą im tego pozazdrościć. A jeśli wygrają z Danią w marcu, to już jedną nogą będą w Polsce i Ukrainie w 2012 roku - z racji takiej, iż będziemy losowani z pierwszego koszyka, Norwegowie są dla nas realnym przeciwnikiem w kontekście tego turnieju.

To chyba Twoje uwielbienie dla Smudy musi być duże, jeśli wierzysz w to, że w obecnym stanie naszej piłki jest szansa, aby on (czy ktokolwiek inny) w ciągu roku wyciągnął nas do poziomu Hiszpanii, Niemiec, Włoch, Anglii czy Francji tak, żebyśmy byli dla nich równorzędnym rywalem?

Nie, cuda się zdarzają bardzo rzadko, my mamy powalczyć z numerami 3 i 4 w naszej grupie o wyjście z niej, czyli drużynami klasy właśnie Norwegii, Serbii, Chorwacji, Turcji, Szwecji, Danii, Grecji, Portugalii, Rosji czy Czarnogóry, bo Czarnogórcy też są blisko wywalczenia awansu już w niedługiej przyszłości. To są nasi potencjali rywale z którymi możemy powalczyć, chyba nikt o zdrowym rozumie nie oczekuje od naszych aktualnych reprezentantów pokonywania na mistrzostwach w fazie pucharowej Hiszpanii, Holandii, czy Niemiec. Oczywiście na fali atmosfery mistrzostw, szalonego dopingu na trybunach, przy naszym dobrym przygotowaniu szczególnie fizycznym do turnieju jest to w jakimś tam stopniu możliwe, ale bez przesady...Fakty są takie, że bez dobrego losowania jesteśmy na starcie skazani na pożarcie / cud (niepotrzebne skreślić).

A jeśli chodzi o mecze o punkty, to na razie Norwegowie mają komplet zwycięstw, w tym 1:0 z Portugalią, która nomen omen też nie mogła się nijak przebić przez ich mur w defensywie.
To twoje subiektywna opinia z ktora absolutnie sie nie zgadzam, bo nie ma poprostu to odzwierciedlenia w faktach. Piszesz o kadrze, ktora(powtarzam) nie grala ostatnio na zadnych wielkich imprezach...a po spotkaniach na takim szczeblu ocenia sie jakosc danego teamu. Po drugie...gdzie ja napisalem, ze my mamy wygrywac z Hiszpania, Niemcami czy Wlochami? Wskaz mi taki cytat z mojej wypowiedzi. Ja mowie jedynie o tym, zeby nasza kadra prezentowala(przynajmniej) poziom zespolow Engela czy Janasa. Jest wiele zagranicznych ekip z podobnym potencjalem pilkarskim, a ktore to reprezentacje nie kompromituja sie na arenie miedzynarodowej. Pierwszy przyklad z brzegu, to Szwajcaria. Dla mnie mecz z Hiszpania na MS2010 byl poprostu perfekcyjny w ich wykonaniu i z takich wzorcow powinien czerpac Smuda. Ale w koncu Hitzfeld to jeden z najlepszych trenerow na swiecie i wie jak poukladac przecietnych pilkarzy na boisku, zeby tez tworzyli druzyne. W przeciagu 1,5 roku kadra Smudy nie zrobila zadnego postepu i takie sa fakty. Gdybysmy dzisiaj zagrali z Niemcami, Hiszpania, Brazylia, to mielibysmy kolejny blamaz. Mozna przegrywac z takimi druzynami, ale prezentujac jakas mysl w grze, a napewno nie mozna tego robic w rozmiarach 0 : 6, bo kto dzisiaj tak wysoko przegrywa? Chyba jedynie San Marino czy Lichtenstein. Nie przekonasz mnie tez, ze Norwegowie to czolowa swiatowka(mozna sie usmiac) i ze wczoraj zagrali tak, jak by grali na MS czy ME(do ktorych imprez regularnie sie nie kwalifikuja). W skrocie...dla Ciebie jest normalne, ze Reprezentacja Polski w ciagu 90 minut meczu z Norwegami nie tworzy sobie sytuacji bramkowych(dociera co najwyzej do 30 m od bramki rywala) i nie potrafi strzelic na bramke przeciwnika ...dla mnie to nie jest normalne i nie bedzie. Z potega swiatowa to co bedzie? Nie wyjdziemy ze swojej polowy? Przeciez wczorajsi rywale, kiedy chcieli, to calkowicie nas zdominowali(i fizycznie, i taktycznie), a to tylko Norwegia i to w meczu towarzyskim. Pytam sie, co bedzie na wielkiej imprezie, gdzie gra sie na 200%(a Polacy na zadnym z ostatnich turniejow nie byli do tego przygotowani)? Co bedzie z lepszymi reprezentacjami? Obawiam sie, ze nie bedziemy potrafili przekroczyc polowki. W drugim polroczu 2011 Smuda bedzie zdawal egzamin i zobaczymy, co prezentuje jego gotowa kadra .
Odpowiedz cytując