|
Moja opinia o kadrze Wisły...
Bramkarze
Milan Jovanić- Pozyskany przed sezonem, miał wygryźć Pawełka. Na początku rzeczywiście grał w podstawowej 11, jednak były to tylko miłe złego początki. Z perspektywy rundy przegrał rywalizację z Mario. W moim odczuciu jest to bramkarz najwyżej średniej klasy.
Filip Kurto- Młody, zdolny. Nieźle wypadł na ostatnim zgrupowaniu. Nie ma jednak raczej szans na grę w najbliższej rundzie.
Sergej Pareiko- Bardzo doświadczony, wręcz weteran. Czy Wisła będzie dla niego emeryturą? Moim zdaniem działacze powinni pozyskać kogoś zdecydowanie młodszego.
Obrona
Gordan Bunoza- Młody, zdolny stoper. Niezła runda za nim, mam nadzieję, że jeszcze lepsza przed nim. Podobała mi się jego gra, choć nie był bezbłędny. Naprawdę kawał defensora.
Osman Chavez- Ściana. Imponował pewnością i wślizgami.
Sergio Branco- Transfer chybiony. Według mnie koleś tragedia. Za słaby na Wisłę.
Erik Cikos- Miewał lepsze i gorsze mecze. Jednak ogólnie w rundzie prezentował się całkiem nieźle. Baszczyński czy Alvarez byli lepsi, ale jak na aktualna Wisłę jest dobry.
Dragan Paljić- Szkoda chłopa na obronie. Szybki, dynamiczny z dryblingiem, skrzydłowy jak się patrzy. Przyda się lewy obrońca. Jak przypomnę sobie Piotrka Brożka...
Kew Jaliens- Ograny na najwyższym poziomie, ma w dorobku wiele meczów, w tym w kadrze Oranje. Liczę na niego niesamowicie. Mam nadzieję, że środek obrony będzie funkcjonował jak za dawnych lat.
Łukasz Burliga- Po kontuzji. Uzupełnienie składu. Mimo wszystko gracz z niego całkiem, całkiem. Mam nadzieję, że dostanie szanse gry, albo wypożyczenia.
Mateusz Kowalski- Moim zdaniem drewno. W żaden sposób mnie nie przekonuje. Ani pewny, ani zadziorny, taki nijaki. Wisła to za wysokie progi.
Pomocnicy
Łukasz Garguła- Duży zawód. Jeszcze niedawno był podstawowym rozgrywającym kadry i gwiazdą ligi. Teraz, pod wpływem kilku kontuzji, gra słabo. Jeśli wróci do formy, będzie filarem ekipy. Kiwka, ostatnie podanie, dośrodkowania miał kapitalne.
Andraż Kirm- Podstawowy gracz swojej reprezentacji, jednak trochę nierówny. Chyba najlepszy skrzydłowy Wisły. Do Kosowskiego z najlepszych lat czy Uche się nie umywa, ale zawsze coś. Miał kilka dobrych meczów. Jeden z tych, na których liczę najbardziej.
Michaił Siwakow- Defensywny pomocnik, kreatywny z dryblingiem. Miejmy nadzieję, że pokaże swoje dobre oblicze.
Cezary Wilk- Przy Sobolewskim sporo się uczy. Dobra runda okraszona powołaniem do kadry Smudy. Dobrze przerywa akcje, z kreacją też nie najgorzej. Dobry gracz.
Moar Melikson- Nie widziałem go w akcji, ale wszyscy go chwalą. Podobno posiada świetny drybling, dynamikę, dobry przegląd pola, dobry strzał. Jeśli potwierdzi swoje umiejętności, to w lidze będziemy mieli okazje oglądać prawdziwą gwiazdę.
Wojciech Łobodziński- Drewno. Zero przyśpieszenia, zero dryblingu (w zasadzie jeden, który znają już wszyscy), niezły dorzut. Przychodził jako gwiazda, były podstawowy kadrowicz, poza meczem z Lechią, zazwyczaj dno!!!!
Radek Sobolewski- Walczak, dobry duch drużyny, na boisku zostawił sporo zdrowia. Haruje jak wół, tylko szkoda, że nie potrafi rozegrać piłki, bo byłby kompletny. Typowy przecinak z zacięciem. Podkreślam znakomity strzał z dystansu.
Nourdin Boukhari- Ociężały, wolny, bohater derbów. Niestety zawiódł w tej rundzie. Z braku laku grał często.
Tomas Jirsak- Zazwyczaj gra 1-2 dobre mecze na rundę. Na Wisełkę to trochę za mało, chociaż drużyna słabnie to i standardy maleją.
Atak
Cwetan Genkov- Czekałem na prawdziwego bombardiera typu Franek, Brożek czy Żuraw z najlepszych lat, i mam nadzieję że będzie nim Genkov. Pomyłką był Christov, kim będzie Cwetan? Liczę na chłopaka.
Maciej Żurawski- Trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć dość. Rozmienia się na drobne. Kiedyś "Żuraw- Władca muraw", teraz co?
Andres Rios- Nie należy do faworytów Maaskanta, może i szkoda. Kilka razy w rundzie pokazał klasę, świetny technicznie.
Patryk Małecki- Typ niepokorny, jednak kochający klub. Ma talent, potrafi grać. Mimo średniej rundy, kilka razy pokazał klasę. Liczę na dobrą i równą runde w jego wykonaniu, coś jak 2009-2010, kiedy grał jak natchniony. Szybki, dynamiczny, silny z dobrym strzałem i kiwką... Go Mały!
Rafał Boguski- Gdyby nie kontuzje byłby podstawowym graczem kadry i gwiazdą ligi. Spory potencjał. Jeśli porządnie się wyleczy to nie raz jeszcze nas kibiców ucieszy!
Wisła z każdym kolejnym sezonem traci ze swojej wielkości. Zespół wymienia graczy dobrych na średnich, co przekłada się na regularny ubytek potencjału.
|