rw88 napisał(a):

Po to, żeby prowadzić ciągłą selekcję, próbować w sposób ciągły szukania trzonu drużyny, ustawiać do niego różnych innych zawodników i przekazywać zawodnikom swoją główną myśl na grę reprezentacji - i tak aż do turnieju, kiedy zostaną (przynajmniej w teorii) Ci, którzy na to zasługują. Obawiam się trochę stwerdzenia Smudy, że "skład na E2012 ma już w głowię", bo to jest niepoważne stwierdzenie, które zazwyczaj kończyło się casusem Beenhakkera i Engela, którzy powoływali "swoich" zawodników niezależnie od formy. Obawiam się właśnie tego, że Smuda tych jaj mieć nie będzie i wybierze bezpieczną wersję, zawodników niekoniecznie w najlepszej formie.
Nie popadajmy w skrajności, wiadomo, że sparingi swoją wartość mają, w szczególności zawodnicy z naszej ligi, ale też nie tylko, mają okazję indywidualnie sprawdzić na tle (najczęściej) bardzo dobrych zawodników na poziomie międzynarodowym, no i trener ma okazję sprawdzić ich indywidualną przydatność do gry w reprezentacji, jak reagują pod presją itd. I tak np. ja osobiście (chociaż rzem nie trener ) Glika bym w kadrze przed wczorajszym meczem nie widział, a po nim moja opinia się zmieniła, bo widać że robi w Bari postępy. Ciekawe czy nowy trener też będzie na niego stawiał.
|
Nie zgadzam się w pewnej kwestii. Jestem przeciwny sprawdzaniu hurtowo wszystkich zawodników z naszej słabej ligi w meczach z jakąś Bośnią C czy Mołdawią. Co takie spotkanie powie mi o zawodniku

? Nic. Co innego jak dałbym mu szansę gry z najlepszymi piłkarzami. Myślę, że więcej dowiedzielibyśmy się o piłkarzu z polskiej ligi, jakby zagrał w meczu z Norwegią, WKS 30min niż z jakimiś słabeuszami z Bośni czy też Mołdawii.
Smuda planuje chyba sprawdzić wszystkich Polaków ligowców przed EURO. To jest chore... Szanse powinni dostawać tylko wyróżniający się zawodnicy i to na najwyższym szczeblu spotkań, bo na EURO nie będzie Mołdawii czy Bośni B,C tylko np. Francja albo Włochy. I co mi będzie wtedy z tego, że jakiś ligowiec zagrał dobrze z Mołdawią jak nie daje sobie rady na najwyższym poziomie