Wyświetl pojedynczy post
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.02.2011, 20:08
Ponieważ okno transferowe chyba już się zakończyło, czas na dwie uwagi. Celowo wstrzymywałem się z opiniami, co więcej w pewnym momencie przyjąłem nawet założenie myślowe, że nikt nie przyjdzie. Dzięki temu miło się rozczarowałem.

Uwaga pierwsza. Wreszcie przestano nas mamić mrzonkami przykrywającymi chaos i określono jasno i otwarcie jak będzie w najbliższych latach wyglądać polityka transferowa klubu (czyli coś, co można określić jako doktryna Valckx-a ):

Cytat:
„Jeśli nie sprzedaje się zawodników do lepszych lig, to potem dobrzy piłkarze nie chcą przychodzić do twojego zespołu, bo będą wiedzieli, że nie będą mieli szansy opuścić drużyny”
Nie jest to model klubu, o jakim marzę, ale przyjmuje, że w ciągu kilku (a może wielu) następnych lat jest to jedyna realna droga.

Uwaga druga. Było jakoś normalnie. Określono, na jakie pozycje zawodników nam potrzeba i takich sprowadzono. Wydaje się, że był to nasz wybór a nie podrzutki menadżerów. Jak trzeba było zachować dyskrecję – zachowano ją. Jak można było coś ogłosić to tak zrobiono. Jak przedłużał się proces kontraktowania Maora wyszedł Stan i oględnie powiedział, o co chodzi. Nie ośmieszano klubu informacjami o testowaniu piłkarzy grających w piłkę plażową czy też o telefonicznych negocjacjach z gościem siedzącym w aucie na stacji benzynowej.
Po latach chaosu transferowego to naprawdę dużo.

Tak jak wstrzymywałem się z oceną okna transferowego zanim się ono skończyło, tak myślę, że z ostateczną oceną sprowadzonych zawodników należy wstrzymać się do końca rundy. Prognozują dobrze, ale będę szczęśliwy, jeśli trzech z pięciu nowych zawodników spełni oczekiwania.

I jeszcze drobna uwaga do tego, co pisał FraMat, co do wymiany niepasujących do koncepcji zawodników. We wtorkowym DP jest wypowiedź Maaskanta

Cytat:
Paweł był oczywiście ważnym zawodnikiem, ale czasem mieli (bracia) negatywny wpływ na zespół.
Cytat daje do myślenia.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 09.02.2011 o godz. 20:16.
Odpowiedz cytując