Wyświetl pojedynczy post
westersyl
Guest

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.02.2011, 20:43
Greeg napisał(a):Wyświetl post
Wklejając informację o centrum treningowym Athletic sam sobie chyba odpowiedziałeś na pytanie czy Wisła powinna iść tą drogą. Oczywiście, że tak, bo któż z nas nie chciałby doczekać takiego ośrodka w Wiśle ? To, że efekty szkolenia będą widoczne najwcześniej za kilka do kilkunastu lat nie jest argumentem zbijającym sensowność takich działań. W dniu dzisiejszym nawet piłkarze pierwszej drużyny nie mają praktycznie gdzie trenować.

O klubie należy myśleć długofalowo i właśnie taką strategię zaimplementować. Jeśli Polacy są drodzy i przepłacani a przy tym nie posiadają choć części umiejętności wielu zawodników z zagranicy to należy dążyć do zmiany tego stanu rzeczy. Wychowankowie to nie tylko inwestycja sportowa, ale też finansowa i marketingowa.

Osobiście pod względem piłkarskim przypadł mi do gustu Boukhari, uważam że w tych kilku spotkaniach, w których wystąpił pokazał elementy wyszkolenia niedostępne dla 95% piłkarzy grających w Polsce. Będzie miał szansę, żeby udowodnić swoją przydatność w tej rundzie, ale sądzę iż będzie mu trudno.

Tylko, że ja nie mam już złudzeń. Jeśli zawodnik taki jak Boukhari, który faktycznie odznacza się relatywnie dużymi umiejętnościami nie gra w pierwszym zespole to znaczy, że są tego przyczyny (choćby kondycja), akurat Maaskant pokazał że do nazwisk nie jest przywiązany.

Problemem w naszej dyskusji jest to, że ja w przeciwieństwie do niektórych nie przesądzam czy zawodnik, o którym wypowiadasz się w samych superlatywach usiądzie na ławce, nie przesądzam też że będzie wiodącym zawodnikiem naszego zespołu. Wskazuje elementy, które mogą mu w tym przeszkodzić podpierając się przy okazji sytuacjami z jego przeszłości, w pewien sposób wzmacniającymi pewną tezę.

Bardzo chciałbym, żebyśmy kiedyś nie musieli uciekać się do zażartej walki o zawodnika z takiego Izraela a zamiast tego po naszym boisku biegał chłopak z mojego osiedla, wytrenowany wcześniej w wiślackiej szkółce. Może gdybyśmy mieli trenerów i warunki to taki Mączyński mógłby potrenować po godzinach i zamiast rozbijać się po mieście samochodem grałby teraz u nas na odpowiednim poziomie zamiast wylądować w Łodzi.
To nie jest temat na temat zmian jakich trzeba przeprowadzać w polskiej piłce, o bazie treningowej też jest osobny temat. Powiem tylko tyle że zdaniem Basałaja jakoś teraz miało ruszyć coś w kwestii bazy, miałby być jakiś projekt czy coś takiego, Będą to raczej trzy boiska na których będzie mogła trenować pierwsza drużyna i mesa.
Zrozum że celem naszego klubu jest LM, Mistrzostwo Polski, tutaj nikt nie będzie czekał aż być może za 15 lat wyprodukujemy pierwszych piłkarzy. Melikoson, Genkow, Jalies to według mnie bardzo dobre rozwiązania. Na TVP mecz polskich ligowców którzy biegają za piłką którą operuje drużyna Mołdavi, wybacz mi że nie będę oglądał talentów z Polski których tak wielu tutaj preferuję, do wyboru mam jeszcze mecz Interu z Romą.
Według mnie wszyscy 3 wspomniany piłkarze wzorem Interu, sprawdzą się podobnie jak Snejder,Milito, Lucio, zachowując proporcje.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 06.02.2011 o godz. 20:47.
Odpowiedz cytując