Wyświetl pojedynczy post
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.02.2011, 23:16
gigant napisał(a):Wyświetl post
Możesz przyblizyć coś na temat okresu przejściowego? Voigt i Skrobowski to był okres przejściowy w Wiśle. 97 r po przyjściu Cupiała, Urbana i Ziętka był przejściowym między ustrojami? Chetnie poczytam, bo gdzieś po drodze był Romanowski, Daewoo i Kozubal w Zabrzu, to Ci najbardziej zapamiętani. Wtedy w Wiśle oprócz kibiców na meczach, było niewiele dobrodziejstw.
Nie chodzi mi o "inwestorów" w stylu Romanowskiego czy Grajewskiego albo Pawelca; mam na myśli okres pomiędzy erą białych skarpetek i mokasynów, a sytuacją obecną, nie tylko w Wiśle. Cupiał był pierwszym biznesmenem z prawdziwego zdarzenia, który wszedł w piłkę nożną lub jak kto woli wszedł "konkretniej" niż większość tych, którzy pojawili się przed nim. I to jego zaangażowaniu, nie tylko finansowemu, zawdzięczamy późniejsze sukcesy. I tylko temu. Po prostu mieliśmy więcej kasy na piłkarzy i dla piłkarzy niż nasza konkurencja.

W obecnych czasach, gdy straciliśmy nasz główny atut, naturalnym wydaje się, że era Wielkiej Wisły dobiegła końca. Co nie znaczy, oczywiście, że nie zdobędziemy już żadnego tytułu. Po prostu będzie przychodziło nam to ciężej i nie tak systematycznie. Mam nadzieję również, że za moment nie zaczniemy tracić dystansu do największych konkurentów, z których już kilku dysponuje wyższymi budżetami, a kilku zbliżonymi...
Odpowiedz cytując