Wyświetl pojedynczy post
martonas
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.01.2011, 13:37
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Co do pieniędzy, to jest to jawna demagogia z Twojej strony. Ani Ty ani ja nie wiemy jakim budżetem dysponuje Wisła. Faktem jest, że te wydatki czekają nas jak nie teraz to za 5 miesięcy. W tym czasie nie spodziewam się żadnych rekordowych przychodów do klubu, natomiast to w tej chwili jesteśmy po seryjnej wyprzedaży najlepszych piłkarzy i w najbliższej przyszłości nie widzę perspektyw byśmy mieli więcej pieniędzy do wydania niż w tej chwili- nie wiem ile mamy/mieliśmy pieniędzy, natomiast logicznie rozumując mogę wysnuć wniosek, że w najbliższej przysłości nie będzie ich wyraźnie więcej- no chyba, że sprzedamy Kirma i Małeckiego. W dodatku termin 5 miesięcy na transfery obrońców i tak stawia nas pod bramką, bo ewentualne puchary europejskie startują w lipcu. Ponadto wielu zawodników odejdzie latem, więc ewentualne nadwyrężenie budżetu będzie chwilowe. No i pamiętajmy, że z listy płac zniknęło nam paru zawodników.
To nie jest żadna demagogia, chyba nikt na tym forum nie wierzy, że Bogus zobaczył Holendrów i powiedział: "Wiecie co, fajne z was chłopaki, kupujcie kogo chcecie, kasa będzie". Więc założenie, że mają określony, ograniczony budżet jest jak najbardziej logiczne. A co do tego ile to oczywiscie że ja ani ty tego nie wiem, ale Maskaant chyba dobrze wie jakie mamy braki i że na boki ma jednego nominalnego zmiennika, plus z lewej ma gościa na siłę przesuniętego z pomocy. Więc o co może chodzić jak nie o pieniądze? Zwróć również uwagę że i tak wydajemy teraz więcej niż w ciągu kilku ostatnich okienek. Jesli weżmiemy również pod uwagę podawane swego czasu informacje (tu akurat bym w to do końca nie wierzył ale cos może być na rzeczy) że tak wolno idzie nam z bramkarzem, bo mamy już niewiele kasy do zaoferowania to sytuacja zapewne jest jaka jest.
Poza tym chciałbym zwrócić również uwagę na kwestię pieniędzy na transfery. Nie wiem czemu niektórzy całkowicie wiążą pieniądze z transferów z klubu z kasą na transfery do klubu. Tak jak kasa z Marcelo, Głowakiego, Diaza niekoniecznie musi iść albo na nowe transfery albo do kieszeni Cupiała (tylko na bieżącą działalnosc klubu czy podreperowanie budżetu), tak kasę na transfery może mieć źródło nie tylko w sprzedaży, ale choćby ze zwiększonych wpływów biletowych, pozyskania sponsora, czy choćby oczarowanego rundą wiosenną i obecnymi transferami Cupiała (joke). Tak więc to że teraz kasa się kończy, nie znaczy że jej nie będzie w lecie. Nie należy również zapominać o budżecie płacowym, tu nie chodzi o jakieś nadwyrężanie, tylko o to że ten budżet musi się zamknąć. Nie możemy mieć kontraktów większych niż pieniędzy które na te kontrakty mamy. Oczywiście nikt z nas nie wie ile tam tego zostało, ale każdy z nas wie, że w lecie zwolni się dużo miejsca na nowych piłkarzy, więc to że nie mogliby sprowadzić kogoś teraz nijak się ma do tego czy będą mogli za pół roku.
Odpowiedz cytując