Wyświetl pojedynczy post
Donson
Senior Member

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.01.2011, 12:15
flamengista napisał(a):Wyświetl post

A czy ktoś w ogóle rozpatrywał możliwość, by... nie pójść na studia?

Mamy jakiś owczy pęd na uczelnie, za chwilę 100% 18-latków wyląduje na studiach. A ja się pytam: po co?

Studiuje się nie dla zawodu! Studia wam żadnego zawodu nie zapewnią, nawet informatyczne. Studia tym powinny się różnić od szkoły, że teraz sami chcecie się jeszcze czegoś nowego nauczyć. Więc wybiera się to, co was interesuje. Nie myśli, "co mi się przyda w CV"? Bo dyplom na rynku pracy nic nie daje. NIC.

A jeśli was nic nie interesuje - to może i lepiej? Może szkoda czasu na kolejne 3 lata nauki? Może warto złapać robotę, zdobyć doświadczenie i po 3 latach mieć tą przewagę nad rówieśnikami, że ma się umiejętności praktyczne?

A jeśli po 10 latach pracy zawodowej nagle stwierdzicie, że papierek ukończenia studiów jest konieczny, to są studia zaoczne, które można wtedy podjąć.
Super. Rozumiem, że kolega bez dyplomu (wcale nie krytykuję).
Wolny kraj, ktoś chce iść na uczelnie to idzie.
Studia niczego nie gwarantują, matura tym bardziej.

piszesz złapać robotę po maturze...spoko, jaka to będzie robota?
Za najniższą krajową, na zlecenie?
Jak jesteś rozgarnięty to podczas studiów zarobisz tyle ile tacy przedsiębiorczy maturzyści.
Nie mam nic przeciwko kończeniu ze szkolą po maturze, ale nie wciskaj ludziom pierdół do głowy, że ludzie ze średnim mają się lepiej niż ludzie po studiach (zależy od kierunku i uczelni).

Nawet najbardziej przebojowy maturzysta ma łatwiej jak z tą swoją przebojowością idzie na studia i potem na rynek już z normalnym kwitem w kieszeni a nie gównianą maturą (bo poziom matury teraz to jakaś ściema jest).

Aha jeszcze jedno.

Czy sądzisz że 100% 18 latków ma już tak skrystalizowane plany życiowe, że podejmuje taki kierunek studiów, który wypełni te ambicje? Ja nie sądzę, studia poszerzają horyzont, ten poznawczy także, dają czas...i uczą pokory (niektóre).
Ostatnio edytowane przez Donson : 30.01.2011 o godz. 12:19.
JESTEM LAMUSEM
Odpowiedz cytując