Wyświetl pojedynczy post
maciekmiszcz
Senior Member

Od: 12.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.01.2011, 11:50
flamengista napisał(a):Wyświetl post

A czy ktoś w ogóle rozpatrywał możliwość, by... nie pójść na studia?

Mamy jakiś owczy pęd na uczelnie, za chwilę 100% 18-latków wyląduje na studiach. A ja się pytam: po co?

Studiuje się nie dla zawodu! Studia wam żadnego zawodu nie zapewnią, nawet informatyczne. Studia tym powinny się różnić od szkoły, że teraz sami chcecie się jeszcze czegoś nowego nauczyć. Więc wybiera się to, co was interesuje. Nie myśli, "co mi się przyda w CV"? Bo dyplom na rynku pracy nic nie daje. NIC.

A jeśli was nic nie interesuje - to może i lepiej? Może szkoda czasu na kolejne 3 lata nauki? Może warto złapać robotę, zdobyć doświadczenie i po 3 latach mieć tą przewagę nad rówieśnikami, że ma się umiejętności praktyczne?

A jeśli po 10 latach pracy zawodowej nagle stwierdzicie, że papierek ukończenia studiów jest konieczny, to są studia zaoczne, które można wtedy podjąć.
To zależy co chce się w życiu robić (i za ile). Nie porównywałbym też zaocznych, niepaństwowych szkół uczelnio-podobnych to Politechnik czy Uniwersytetów.

Studia nie zapewniają mi żądnej pracy? Ciekawe... Ukończenie mojej uczelni (PG) nic mi nie daje? Jeszcze ciekawsze
Odpowiedz cytując