|
O funkcjonalności całego obiektu można mówić dopiero wtedy kiedy zostanie oddany cały. Z rankingiem nie do końca mogę się zgodzić, bo z jakiej strony Jagiellonia jest na 5 miejscu skoro jej stadion jest wirtualny, Nie wiemy jak to będzie wyglądać więc projektowane stadiony nie powinny być brane pod uwagę. Mówimy tutaj o budowanych/wybudowanych. Mój ranking jest następujący, biorę pod uwagę bryłę stadionu:
1. Wisła
1. Legia
3. Cracovia
4. Arka
5. Korona
6. Zagłębie
7. PGE ARENA w Gdańsku
8. Stadion we Wrocławiu
9. Stadion Narodowy
10. Stadion w Poznaniu
Miejsca nie są przypadkowe. Do mnie stadiony tzw. Oponki nigdy nie przemawiały. Wolę stary angielski styl kwadratowy. Dach również wolę taki jak jest u nas niż ta membrana w Poznaniu czy na stadionie Legii ,a to z prostego powodu. Wystarczy, że przyjdą silniejsze wiatry z gradem wielkości 5 złotówki jaki przynajmniej mnie dane było kilkakrotnie doświadczyć w poprzednie wakacje. Co by nie powiedzieć poliwęglan jest bardziej wytrzymały niż jakaś szmata. Wymiana ewentualnych uszkodzeń również nie stanowi problemu, bo wyciąga się zniszczone fragmenty co nie jest możliwe w przypadku membrany. Jeśli mówimy o funkcjonalności obiektu takie rzeczy również należy brać pod uwagę. Powierzchnia komercyjna pod stadionem wielkością jest zbliżona i na naszym obiekcie i na Legii, a w Poznaniu o tych chyba zapomniano, a przynajmniej takie odniosłem wrażenie przeglądając fotki z budowy. Ogólnie to dach w Poznaniu jest najgorszy ze wszystkich budowanych. Genialne rozwiązanie wybudowania go pod kątem rozwartym jeszcze bardziej blokując dostęp światła niż ma to miejsce w przypadku dachów prostopadłych do trybuny. Cóż widać w Poznaniu mają kasę na nową murawę co kwartał więc wolno im.
Ogólny ranking biorąc pod uwagę wszystkie aspekty:
1. Stadion Narodowy
2. Stadion w Gdańsku
3. Stadion we Wrocławiu
4. Stadion Wisły
5. Stadion Legii
6. Stadion Cracovii
7. Stadion Zagłębia
8. Stadion w Poznaniu
9. Stadion Arki
10. Stadion Korony
Moje subiektywne oceny i nikt nie musi się z nimi zgadzać.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|