Wyświetl pojedynczy post
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.01.2011, 09:27
Cytat:
Piszę, że w przypadku Hernaniego argumentów za jego polskością jest znacznie więcej. Tyle. Jak pojawi się temat: "Hernani w kadrze", to wtedy się zastanowię co o tym sądzić. Na razie tematu Hernaniego nie ma!
Ktoś już tu (albo gdzieś indziej) trafnie zwrócił uwagę - nie chodzi o polskość, a obywatelstwo Bo polskość, to Hymn, podwórko, schabowe, małostkowość, gościnność, deszcz 8/12, flaga, dziurawe drogi, pracowitość, gołąbki, piękne blondynki, Rysio Rynkowski, marudzenie, kreskówki na Polonii 1, Adam Małysz itd. itp... moglibyśmy zrobić oddzielny, wielki temat o tym, czym jest polskość i co ją definiuje Hernani po prostu odbiera obywatelstwo

Jak dla mnie Hernani nadal nie "łapie się" do tej granicy, którą sam osobiście sobie wyznaczyłem, gdzie naturalizowanego obcokrajowca zaakceptowałbym w kadrze. Nie wychował się piłkarsko u nas - nie powinien reprezentować polskiej piłki. Natomiast obywatelstwa i, ba, miana Polaka nie mam zamiaru mu odmawiać - bo facet faktycznie z tym krajem czuje się związany i najwyraźniej z nim też wiąże swoją przyszłość. Jeżeli czuje się Polakiem i czuje przywiązanie do Polski, to dla mnie to wystarczy. To więcej, niż wiele osób urodzonych w tym kraju

W każdym razie konsekwentnie: nie dla Arboledy, nie dla Hernaniego, nie dla Perquisa, nie dla Rogera, nie dla Olisadebe, nie dla Obraniaka, nie dla Wondolowskiego, tak dla Boenischa, tak dla Matuszczyka Ława przysięgłych nadal debatuje nad Cionkiem, ale więcej głosów jest przeciw
Ostatnio edytowane przez Sartre : 28.01.2011 o godz. 09:29.
Legionista
Odpowiedz cytując