Wyświetl pojedynczy post
WioReXXX
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.01.2011, 00:02
DDP napisał(a):Wyświetl post
Żona Polka + o 3 lata dłuższy pobyt w kraju. No tak, moim zdaniem pod względem tożsamościowym to nawet argumenty Hernaniego miażdżą argumenty Arboledy (Olisadebe też miał żonę Polkę). TAK dla Hernaniego i NIE dla Arboledy (teraz, ale TAK za 3 lata pod warunkiem, że zmieni klub).
O czym ty w ogóle piszesz?
Hernani, można to powiedzieć z dość dużą pewnością, po zakończeniu kariery piłkarskiej będzie tutaj mieszkał, jego dzieci urodzą (jeżeli czasem już się nie urodziły) tutaj, tutaj będą chodzić do szkoły i będą rodowitymi Polakami, tutaj też Hernani będzie płacił swoje podatki i tutaj zapewne też będzie dalej pracował, bo nie sądzę, że z piłki mu wystarczy. Maniek z pewnością po karierze stąd daleko czmychnie.
Nie widzisz różnicy? To idźmy dalej. Hernani uzyskał obywatelstwo, bo chciał je uzyskać. Pomyślał- "tak, to jest mój drugi dom. Tu mam swoją żonę, tu mam swoje dzieci i chcę dalej tu żyć. Polski paszport ułatwi mi życie tutaj." W przeciwieństwie do Arboledy nie składa papierów, bo chce grać w reprezentacji, czyt. chce mieć możliwość zagrania na dużej imprezie, a do tego wypromowania się i zarobienia większej kasy.
Poza tym kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem. Kolega, którego zacytowałeś i niesłusznie podważyłeś jego argumenty, nie napisał, że Hernani ma prawo czy powinien grać w polskiej reprezentacji, tylko że ma o wiele większe argumenty, by się o taką reprezentację starać. Nie napisał żadnego "tak dla Hernaniego".
Odpowiedz cytując