flamengista napisał(a):

Na podstawie tego:
http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...em_Polska.html
Wytłumacz mi: jeśli to nie biznes, to jak to inaczej nazwać? Tak kocha Polskę, że zagra w kadrze - ale pod warunkiem, że dostanie nowy kontrakt i podwyżkę w klubie?
I dlaczego nazywasz to ksenofobią? Ksenofobia to (wiki):
Ja twierdzę, że Arboleda nie z miłości do Polski chce grać w naszej reprezentacji. I nie czuje się Polakiem, tylko Kolumbijczykiem. To ma być ksenofobia?
Wyluzuj trochę, bo lekko przesadzasz.
|
Absolutnie mnie nie przekonałeś. W zacytowanym fragmencie Manu nie powiedział że nie czuje się Polakiem. Nie powiedział też że gra w reprezentacji to dla niego biznes. Powiedział tylko że: wystąpi o paszport po podpisaniu kontraktu. Cała reszta jest tylko Twoją interpretacją jego słów. Interpretacją którą (stosując ten sam klucz który zastosowałeś przy dyskusji o Maorze) można podciągnąć pod ksenofobię. Ktoś (nie twierdzę że ja) mógłby powiedzieć że taka interpretacja wynika własnie z tego że jesteś: niechętny, wrogii i wyrażasz przesadną niechęci wobec cudzoziemców.
I od razu zaznaczam że bynajmnej nie twierdzę że swoim tekstem dowiodłeś że jesteś ksenofobem. Twierdzę natomiast że w trakcie dyskusji na temat Maora zastosowałeś taki sposób interpretacji opinii oponentów który zastosowany do Twojej wypowiedzi powyżej prowadził by do konkluzji że ksenofobem jesteś i powinieneś się zbanować.
Powyższe dywagacje mają oczywiście coraz mniej wspólnego z grą Manu w reprezentacji. Dlatego jeśli masz ochotę kontynuować tę dyskusję sugerowałbym aby moje posty i Twoje odpowiedzi przerzucić do innego tematu (np: pytania do moderatorów).