Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.01.2011, 22:27
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Właśnie odkryłem ten wątek i z ciekawością czytam.

Jak chciałeś przyspieszyć moją reakcję, trzeba było wysłać na pw.

Natomiast trzeba rozróżnić 2 rzeczy - rasizm a kwestia Arboledy w biało-czerwonych barwach. Tak się nieszczęśliwie składa, że Manu jest czarny. Ale to nie ma żadnego znaczenia - mógłby być i zielony, istota problemu polega na tym że wciskanie go na siłę do kadry jest niesmaczne.

On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. Wyrzucamy z Polski porządną rodzinę z Mongolii, która przebywa u nas od kilkunastu lat, ciężko pracuje i płaci podatki. A do kadry - dumy narodowej - wciskamy gościa, który dziś w Polsce jest, a jutro może przenieść się gdzie indziej.

To jest żałosne i przede wszystkim nie fair wobec tylu innych cudzoziemców, którzy aplikują o polskie obywatelstwo. W czym oni są gorsi od Arboledy?
Dziękuję za odpowiedź.
Była wystarczająco szybka w związku z czym nie było potrzeby wysyłać ją na priva. Poza tym celowo umieściłem ją tutaj bo mam nadzieje że dyskutując o tym casie będziemy mogli ustalić pewne standardy na przyszlość.
Myślę że roboczo możemy odrzucić tezę że niechęć do Manu może wynikać z jego koloru skóry (zresztą szczerze mówiąc nie wierzę że większość z uczestników może patrzeć na to w ten sposób) w związku z tym zostawmy zarzut rasizmu i skoncentrujmy się na ksenofobi. Jak wiadomo jego zwiazek z rasizmem jest co najwyżej częściowy.
Wytłumacz mi proszę na jakiej podstawie uważasz że słowa: "On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. (..) A do kadry - dumy narodowej - wciskamy gościa, który dziś w Polsce jest, a jutro może przenieść się gdzie indziej" o człowieku którego jak sądzę nawet nie znasz osobiście a tym bardziej nie możesz mieć żadnej wiedzy na temat jego prywatnych opinii o tym kim się czuje ani co traktuje jak biznes nie są ksenofobiczne podczas gdy opinia że ktoś nie chce w Wiśle osoby narodowości żydowskiej ksenofobiczną jest. Czy ma to do czynienia coś z tym że ta pierwsza opinia została wyrażona przez Ciebie a druga nie?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.01.2011 o godz. 22:29.
Odpowiedz cytując