Cytat:
|
Nawet jakby miał być to dwa razy lepszy zawodnik od Messiego to NIE!! wystarczy ze nam liga zrobiła się "kolorowa" sorry za takie słowo..
|
W LO miałem dobrą koleżankę, obecnie prawniczkę, która po polsku świergotała dokładnie tak samo, jak każda inna osoba na poziomie, śladu akcentu nie było. Jak każdy inny recytowała "Litwo Ojczyzno Moja", jak każdy inny wymieniała dowódców Powstania Listopadowego. Ba, miała nawet jakichś przodków, co brali udział w powstaniu. Tyle różnicy, że była czarna. Bywa i tak.
Nie jest problemem kolor skóry, tylko przynależność narodowa. Dla mnie może być czarnoskóry 100% Polak o nazwisku N'Babame (czy, znacznie częstszy przypadek - azjatycko wyglądający, zresztą takiego znajomego też mam - skośny, nazwisko azjatyckie, ale po wietnamsku słowa nie powie, pracuje w jednej z wielkich firm konsultingowych i raczej wstydu Polsce nie przynosi) i biały 1% Polak o nazwisku Kowalski, który do kadry miałby być powołany, bo jego dziadek w wieku 6 lat wyemigrował z Polski (i który nie do końca wie gdzie ta Polska jest).
Cytat:
|
takie jest prawo i tego nie zmienisz
|
Się postarasz, to zmienisz. Przepis o 5-cio letnim okresie pobytu w Polsce nie został wyryty w kamieniu przez Boga. Zresztą za parę lat, jak Polska będzie co raz częstszym adresem docelowym światowej emigracji, i ten przepis pewnie będzie poddawany analizie ze wszystkich stron. Zresztą my nie oceniamy jak jest, tylko jak być powinno.