Oglądałem wczoraj Balcerowicza i śmiech mnie ogarnął jak na pytanie co zrobić zamiast reformy OFE (częściowej likwidacji OFE) odpowiedział, że należy dokończyć prywatyzację (sprzedać resztówki za 10 mld zł w tym roku). Właśnie przez takich panów jak jaśniepan prof. Balcerowicz musimy się wciąż bujać z mundurówkami, czy innymi świadczeniami rodem z PRL-u. Najlepszą receptą na problemy jest zawsze dla pana Balcerowicze prywatyzacja
Cytat:
|
"W oficjalnych dokumentach rządowych na ten rok zakłada się, że prywatyzacja będzie wolniejsza znacznie niż była w zeszłym roku, bo miałaby wynosić 15 mld zł, podczas gdy szacunki na początek stycznia pokazują, że rynkowa wartości akcji w posiadaniu Skarbu Państwa wynosi ponad 100 mld" - powiedział Balcerowicz. Dodał, że "proste technicznie prywatyzacje", dotyczące spółek już notowanych na giełdzie, mogą dać dodatkowe 10-12 mld zł, czyli tyle, ile rząd "w najlepszym wariancie może uzyskać, dokonując amputacji składki do OFE".
|
Popatrzcie co dokładnie zaproponował Balcerowicz jako przewodniczący FOR:
http://stooq.com/n/?f=412627&c=6&p=0
Cytat:
|
Balcerowicz wymienił 6 kroków, które jego zdaniem powinien zrobić rząd: prywatyzację i odpolitycznienie gospodarki, dokończenie reformy emerytalnej, ograniczenia "nierozwojowych" wydatków budżetu, uproszczenia podatków i wykorzystanie rezerw.
|
Same doraźne działania w żaden sposób nie reformujące finansów państwa:
http://www.for.org.pl/upload/File/OF...OR25012011.pdf
1.Prywatyzacja resztówek - przyniesie kilkanaście mld zł, uniezależni te spółki giełdowe od wpływów państwa, a także odbierze możliwość pobierania dywidend na rzecz Skarbu Państwa
Tak jak się domyślałem chodzi o sprzedanie resztówek największych firm z najważniejszych sektorów gospodarki w naszym państwie.
Cytat:
|
Dobra koniunktura na rynku kapitałowym pozwala obecnie uzyskać atrakcyjne wyceny za sprzedawane pakiety akcji, zwłaszcza w przypadku spółek powiązanych z sektorem surowcowym (KGHM, spółki węglowe, Lotos, PKN Orlen).
|
2. Dokończenie reformy emerytalne:
Zgadzam się z większością postulatów, ale wprowadzenie w życie niektórych w przeciągu 1-2 lat jest mało realne. Kto się obecnie zgodzi na wydłużenie wieku emerytalnego, albo kto ruszy górników? Nie ma takich. Pan Balcerowicz nie pamięta jak w strachu przed górnikami wyciągnęli ich z systemu emerytalnego?
Z tymi rolnikami to już pojechał. Powiem chrzestnemu, żeby zaproponował w wakacje Balcerowiczowi tyrkę za 2000 zł w sadzie. Zobaczymy ile wyrobi
Cytat:
A. Stopniowe podwyższanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn do 67 lat w latach
2012-2021 (wzrost wieku emerytalnego kobiet o 9 miesięcy rocznie, mężczyzn o 3
miesiące rocznie).
B. Włączenie funkcjonariuszy i żołnierzy rozpoczynających służbę od 2012 roku do
powszechnego systemu emerytalnego.
C. Włączenie górników do powszechnego systemu emerytalnego od 2012 r.
D. Objęcie dochodów lepiej zarabiających rolników (od 2000 zł. miesięcznie) podatkiem
PIT i składkami ubezpieczeniowymi na ZUS.
E. Uspójnienie wymiaru rent z wymiarem emerytur w 2011
|
3. Ograniczenie "nierozwojowych" wydatków budżetu:
Nihil novi. Pogrzebowym się już zajęto. Becikowe przegłosowano głosami PO, a nauczycieli nie ruszą bo mimo wszystko przez te 3 lata ta grupa zawodowa dostała największe podwyżki i nie będą chcieli przed wyborami im podpaść. Ta cała racjonalizacja i wspólne zakupy to dla mnie utopia. Już widzę jak idzie zamówienie na 1 mln ołówków dla urzędów skarbowych, a później na 1 mln gumek do ścierania. Kto się tym będzie zajmował? Kolejny urząd
Panie Balcerowicz tylko tyle jest pan w stanie wymyślić?
Cytat:
A. Utworzenie Centrum Usług Wspólnych w administracji centralnej
B. Racjonalizacja zakupów towarów i usług w administracji centralnej
C. Likwidacja becikowego
D. Obniżenie zasiłku pogrzebowego
E. Podniesienie pensum nauczycieli przy utrzymaniu wzrostu ich wynagrodzeń
F. Reguła wydatkowa dla jednostek samorządu terytorialnego.
|
4. Uproszczenie podatków:
Nie wyrabiam. Same prorozwojowe zmiany. Panie Balcerowicz pora odejść w niebyt polityczny
Szczególnie likwidacja tej ostatniej ulgi zachęci ludzi do budowania własnych domów. Oj z pewnością!
Cytat:
A. Modyfikacja ulgi prorodzinnej
B. Likwidacja ulgi na internet w podatku dochodowym
C. Likwidacja obniżonej stawki VAT na usługi hotelarskie
D. Likwidacja zwrotu części VAT za materiały budowlane
|
PS. Odpolitycznienia gospodarki i wykorzystania rezerw nie znalazłem w samym dokumencie za to mamy tam dwie inne kategorie:
5. Zmiany w systemie ubezpieczeń społecznych zwiększające podaż pracy:
Brzmi zachęcająco, ale w istocie okazuje się, że są to minimalne korekty cofające zasiłki do stanów poprzednich. Jedynie obniżenie wysokości zasiłku dla bezrobotnych wydaje mi się zasadne, ale wyłącznie przy jednoczesnym podniesieniu płacy minimalnej w znaczący sposób.
Cytat:
A. Wstrzymanie wydłużenia płatnych urlopów macierzyńskich do 26 tygodni w 2014 r.
B. ObniŜenie wysokości zasiłków chorobowych z 80 do 60% wynagrodzenia i
wprowadzenie 3 dniowego okresu oczekiwania 5
C. Dostosowanie wysokości zasiłków chorobowych funkcjonariuszy i żołnierzy do zasad
obowiązujących w systemie pracowniczym
D. Obniżenie wysokości zasiłków opiekuńczych z 80 do 60% wynagrodzenia i
wprowadzenie 3 dniowego okresu oczekiwania
E. Przywrócenie wysokości zasiłków dla bezrobotnych sprzed ich podniesienia w 2010 r.
|
6. Zwiększenie pozostałych dochodów finansów publicznych
Ten punkt mnie już naprawdę rozwalił. To jest perełka, którą powinny zapamiętać pokolenia.
Jak Pan Balcerowicz chce zwiększać pozostałe dochody finansów publicznych państwa? Może chce zwiększyć efektywność pracowników tak aby wykonywali dodatkowe odpłatne zlecenia zewnętrzne? Może chce rozszerzyć działalność doradczą, bądź szkoleniową niektórych instytucji? Może chce wprowadzić podatki lokalne, chociażby od pobytu cudzoziemców na wakacjach w naszym kraju, coś a'la opłata klimatyczna w naszym kraju?
Nie Pan Balcerowicz liczy, że ze sprzedaży praw do emisji CO2 wpadną nam kokosy. Jak można być tak naiwnym i liczyć na to, że tego typu niepewne i okresowe dochody odegrają znaczącą rolę w łataniu dziury budżetowej? Ja tego nie wiem, a zakładam, że pan Balcerowicz również.
Cytat:
|
A. Dochody ze sprzedaży praw do emisji CO2
|
Czas na podsumowanie.
Nie ma czego podsumowywać, bo moim zdaniem mentor polskich ekonomistów ośmieszył się tą wczorajszą konferencją i planem naprawy finansów publicznych jaki wczoraj zaprezentował. Miałem jednak szczęście, że ominęły mnie na uczelni zajęcia z Balcerkiem
Chyba, że cały ten program napisał jakiś studencik, a pan Balcerowicz się pod tym podpisał. Może i tak było?