Wyświetl pojedynczy post
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.01.2011, 14:34
WiernyWiśle napisał(a):Wyświetl post
Nie raz już były zapewne podawane przykłady jak można było wykorzystać 500 mln które miasto wydało na stadion jednak muszę do tego wrócić... 500 mln... Wnętrze naszego obiektu jak dla mnie jest spoko - prawdziwa twierdza choć jak wiemy dziś buduje się zupełnie inaczej i jest to lepiej rozwiązane niż u nas. Dziś jednak dowiedziałem się ze parę dni temu w Turcji został otwarty nowy stadion Galatasaray. Türk Telekom Arena kosztował 120 mln euro, budowa trwała 3 lata(w naszym przypadku musiało to trwać dłużej - budowa etapami + wyburzanie starych trybun) http://stadiony.net/stadiony/tur/turk_telekom_arena polecam zobaczyć co mogliśmy mieć za te pieniądze które zostały zainwestowane w R22. Wiem że to tylko gdybanie i niczego już nie zmieni ale jak człowiek pomyśli do czego doprowadził "nasz" prezydent...
Taki sam syfny beton jak nasz, tyle że forma ładniejsza i więcej przeszklenia... oraz co najważniejsze zwarta forma, a nie jak u nas pieprzenie się etapami, każda trubyna z innej parafii i do tego 10 lat prac

Z przedmówcami się zgodzę, że w Turcji teren zupełnie inny, aniżeli u nas... to tak jak autostrady na Chorwacji powstają praktycznie na litej skale, a u nas nasypy, podbitki, cipitki... 2 miesiące poleje a i tak się wszystko rozpływa

Jednak kiedy już się bawili z wykopami mogli iść na całość i "utopić" dolne sektory w gruncie, tak aby loże VIP znajdowały się na poziomie gruntu. Również na północnej i południowej wejścia na sektor nie wymagały by wspinania się po schodach, co również wpłynęło by na poziom bezpieczeństwa. Nie wiem dlaczego nie zdecydowano się na taki ruch, zwłaszcza że przed 2000 rokiem słyszałem o takiej koncepcji?! Z zewnątrz stadion byłby niższy, estetyczniejszy i gabarytami nie przewyższał by wiele obiektu przy Kałuży, dzięki czemu łatwiej by było również wykończyć elewację. I nawet gdyby poszło na niego 200 milionów więcej zapewne nikt by nie płakał, bo wówczas byłby wizytówką miasta!

rav napisał(a):Wyświetl post
Faktycznie, teraz już chyba się nie da. Bo wcześniej zabrakło władzom miasta jaj, żeby zachęcić odpowiednio inwestorów do wybudowania takiego obiektu wraz z galerią handlową. Na przykład przekazując za darmo grunty pod budowę. I tak, zamiast Plazy, Galerii Kazimierz, Bonarki mogliśmy mieć halę miejską/stadion + galeria.
Jak to na zachodzie... przyjemne z pożytecznym

ps. Mieli byśmy ponadto rozwiązaną sprawę parkingów
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 24.01.2011 o godz. 14:45.
Odpowiedz cytując