picasso napisał(a):

|
zaznaczam,ze to tylko moje przypuszczenie,ale na zachodzie zarobki podawane sa brutto.nie wiem jaka jest w Holandii stawka podatku lecz myslę,że nie mniej jak 40 %.do ręki zostawałoby ok 340-350 tyś.u nas zawodnicy są chyba zatrudniani na własną działalność i mogą wybrać podatek liniowy w wysokości 19 %,więc proponując mu np 350 tyś brutto zostawałoby ok 280 tyś.biorąc pod uwagę,że AZ ma kłopoty finansowe i z tego powodu pewnie placi nieregularnie oraz niższe koszty zycia w Polsce to mozna uznać,że zarobki są mniej więcej na zblizonym poziomie,a przynajmniej różnica nie jest tak wielka,by nad nasza propozycją nie warto było się zastanowić.
|
Nie chcę już mieszać, ale system podatkowy w Holandii jet bardzo skomplikowany. Kew łapie się już pod najwyższą stawkę podatkową, czyli 52%, a do tego dochodzi jeszcze podatek od posiadanego majątku w wysokości 1,2%. Nie wiem czy są tam jakieś sposoby na omijanie wysokiego opodatkowania, ale z tego co pamiętam Holendrzy zawsze narzekali na wysokie podatki.