flamengista napisał(a):

Panowie, od wycieczek personalnych są pw.
Co do dość prawdopodobnego transferu Meliksona... mam mieszane uczucia.
Jasne, dobrych piłkarzy w Wiśle nigdy za wiele: a pomocnik Hapoelu wygląda na grajka solidnego, który powinien sobie poradzić w naszej lidze.
Z drugiej strony wiele osób przede mną zwróciło uwagę, że:
- na lewym skrzydle może grać Kirm, Pajlić, Małecki a nawet Garguła
- na prawym skrzydle może grać Małecki, Łobodziński, docelowo nawet Boguski czy Burliga
- defensywny pomocnik: jest Sobolewski, Wilk, Jirsak
- ofensywny środkowy pomocnik: Garguła, Bukhari
Jasne, jeśli Melikson dobry to brać - ale przy założeniu, że wypełnimy dziury na innych pozycjach (przede wszystkim napastnik i stoper).
W dodatku jeśli nasz klub ma żyć z transferów zawodników, których wypromowaliśmy na Zachód - to Melikson do tego schematu nie pasuje. To nie utalentowany młodzian, a ukształtowany 26-latek. Podkreślam - na papierze wygląda nieźle, ale to nie jest raczej piłkarz którego można odsprzedać później z zyskiem.
Skoro tak, to po prostu staram się zrozumieć: po co go kupujemy? Na razie zupełnie tego nie rozumiem.
|
Pozwolę sobie zabrać głos, mianowicie podkreśleni przeze mnie piłkarze powyżej ( Łobodziński, Boguski, Burliga) - póki co nie łapią się do pierwszej 11, Boguski nie wiadomo kiedy wróci do pełni formy, Łobo jak gra każdy widzi, Burliga to raczej obrońca, więc tam jego miejsce nie wiem czy sprawdziłby się na prawej pomoc- mogę się mylić. Więc sytuacja w pomocy wcale nie jest taka kolorowa jak się wydaje na papierze.
Jirsak dlaczego został przez Ciebie dodany do defensywnych pomocników, bo troszkę nie rozumiem, sprowadzony do Wisły jako ofensywny zawodnik, to że się na tej pozycji nie sprawdza to już inna historia.
W dalszej wypowiedzi uważam, że to nie koniec transferów ( jeżeli oczywiście Melikson podpisze) sprowadziliśmy najpierw pomocnika teraz należy sprowadzić napastnika, szczerze mówiąc marzy mi się podobny duet do dwójki Paweł Brożek - Kuba Błaszczykowski.
Dlaczego go sprowadzamy, ja twierdzę że po to aby wskoczył do pierwszego składu i prowadził naszą grę w ofensywie - playmaker, aby wzmocnić konkurencję w pomocy, ''wycisnąć'' więcej z Garguły, Boukhariego, liczę że ten transfer wpłynie pozytywnie na rywalizację w zespole.
Gość ma 26 lat wcale nie jest powiedziane, że nie sprzedamy go dalej, może pograć u nas ze 2 lata wypromować się i opchniemy go dalej na Zachód.
Jak będzie czas pokaże. Bądźmy optymistami.