nh79 napisał(a):

|
dziwi mnie jedna sprawa.skoro gosc tak wymiata w lidze izraelskiej i ma obywtelstwo polskie to dlaczego nikt sie nie zainteresowal nim pod katem reprezentacji, gdyz w seniorskiej Izraela zadebiutowal dopiero w zeszlym roku w maju z Urugwajem.jak dla mnie troche dziwne, bo skoro taki dobry a my mamy Euro to napewno jesli chodzi o rozwoj jego kariery to sadze ze powaznie by sie zastanowil nad taka opcja.
|
O ile dobrze rozumiem to M polskiego obywatelstwa nie ma ale chce je dopiero uzyskać. Moim zdaniem jest mu ono potrzebne (tak samo zresztą jak pozostałym Izraelczykom wymienionym w poprzednich postach) aby obejść limity UE na zatrudnianie cudzoziemców. Jego plan (jesli dobrze rozumiem) jest taki aby w ciągu najbliższych dwóch lat uzyskać polskie obywatelstwo i wypromować się do lepszej ligi (nie będzie go wtedy dotyczył limit zatrudnienia a co za tym idzie łatwiej będzie mu zdobyć kontrakt).
Jestem przekonany że uważa się za Żyda i nie miałby ochoty grać w reprezentacji Polski. Jego rodzice mogli pochodzić z Polski ale byli Żydami i wychowali go na Żyda właśnie.