Arapaho napisał(a):

Wydawało mi się że wyraźnie napisałem odnośnie działalności Grossa że koloryzuje. W linku do Gontarczyka jest fragment z programu Lisa w którym właśnie on sam o ile dobrze pamiętam wypomniał Grossowi że manipulował liczbami. Tak, żeby dla wszystkich potencjalnych chętnych starczyło ofiar Gross stwierdził, że Polacy wymordowali w czasie wojny pomiędzy 100 a 200 tys. Żydów. Kilka dni temu w telewizji mówił już tylko o kilkudziesięciu tysiącach ale nie ma co „czepiać się drobiazgów". 200 tysięcy, 50 tysięcy, 5 tysięcy, czy 500 tysięcy. W swojej wypowiedzi NIGDZIE nie napisałem że Gross ma rację przyznałem jednak co zresztą robi sam Gontarczyk że grabieże miały miejsce na terenie Polski. Rzeczywiście - komentuje Gontarczyk - tuż po wojnie miał miejsce godny pożałowania proceder rozkopywania przez okoliczną ludność cmentarzyska w poszukiwaniu złota, kamieni szlachetnych i innych kosztowności. I kolejny fragment z drugiego art.
Do premiery "Złotych żniw" zostało jeszcze kilka tygodni. Już dziś wiadomo jednak, że książka ta wywoła żywą dyskusję, czy raczej wymianę ciosów między tymi, którzy chcieliby obraz naszych przodków z tamtych lat sprowadzić do „hien cmentarnych" z kieszeniami napchanymi precjozami zdartymi z ledwo ostygłych trupów Żydów lub, w najlepszym wypadku, do zbiorowości akceptującej rabowanie mienia ofiar Holocaustu, a tymi, którzy w obronie źle pojętego honoru narodowego będą kwestionować lub pomniejszać fakt, że ten haniebny proceder był rzeczywiście udziałem niektórych naszych rodaków.
Czyli te artykuły tylko utwierdziły mnie w przekonaniu: W Polsce miało miejsce grabienie zwłok ale na pewno nie na taką skalę jaką przedstawił Gross. odnośnie niewygodnych faktów polecam film "Wyrok na Franciszka Kłosa" i sposoby zwalczania konfidentów.
Teraz o filmach:
Film z założenia nie miał być reżyserowany więc podpis pod nim (wywiadem) był zbędny. Oczywiście mógł się wypowiadać tak samo jak ta starsza Pani z "Plebani".
Jakoś jak "rządowi" aktorzy Olbrychski,Grabowski czy Reżyserzy przed duże W. występują to nikt nie ma z tym problemu? Tylko że oni występują pod swoim nazwiskiem i każdy wie kto jest kim. Pospieszalski manipulował opinia publiczną robiąc stronniczy program. Drozd napisałeś że to niespełniony aktor i wg mnie masz rację mimo iż napisałeś to z sarkazmem. Chciałem Cię przekonać że "Solidarni" to program stronniczy ale jak już tutaj stwierdziłem nie ma to sensu. Ty obstajesz przy swoim i nie trawisz żadnych argumentów. A jedynym jaki masz to obwinianie TVN i GW za wszelkie zło. Sam zresztą napisałeś że jeżeli TVN uważa że była to manipulacja to na 90% jet to prawda. A co by było gdyby w Faktach podali że Pospieszalski zrobił wspaniały program? (tylko nie pisz że cud

)