Arapaho napisał(a):

|
Akurat tu się zgadzam z Tuskiem a raczej z Sikorskim. W interesie Polski nie jest robienie czegoś na klaśniecie w dłonie czy to Litwinów czy Rosjan czy ukraińców. Litwini jawnie dyskryminują naszych rodaków ( to moje dziś ulubione słowo hehe,) więc taki prztyczek w nos im dobrze zrobi. Jak nas potrzebują to strasznie jesteśmy bracia, jak trzeba coś zrobić dla nas- to jest jak z Możejkami czy prawami Polaków w Wileńskm .
|
Owszem - tyle, że nic nie wskóramy w sprawie dyskryminacji Polaków na Litwie obrażając Litwinów przez zlekceważenie ich święta i strzelając przysłowiowego "focha".
W trudnych sprawach potrzebny jest dialog - nieobecni nie mają racji.
Poza tym wydaje mi się, że Polska powinna realizować politykę tzw "środkowoeuropejskiego sojuszu" - w pewnej opozycji do Rosji i Niemiec.
Jako małe kraje tylko w ten sposób mamy szansę ugrać coś na arenie międzynarodowej.
Inaczej - każde państwo z osobna będzie w końcu postępowało tak jak zagra im Wielki Brat.
Nie chcę stawiać się w pozycji specjalisty od polityki zagranicznej - ale na mój "zdrowy, chłopski rozum" tak to właśnie wygląda