flamengista napisał(a):

A czemu się dziwicie? Nie oczekiwałem, że zachowa się inaczej. Taki po prostu jest i tyle. Przypominam sobie, że zagrał jeden koncert za darmo dla Fundacji Mam Marzenie - i nawet stwierdził, że to pierwszy raz gdy gra koncert za darmo. Pewnie pierwszy i ostatni...
A co do WOŚP - ja wrzucę, chciałem tylko zwrócić uwagę że jest więcej charytatywnych NGOsów w Polsce, które też można wesprzeć. Więc ja bym wolał, żeby to nie był jednorazowy ewent raz do roku, tylko żeby Polacy bardziej angażowali się w budowę społeczeństwa obywatelskiego na co dzień. Bo WOŚP to też trochę takie alibi: "jak to, nic nie robię? Przecież wrzucę do puszki Owsiakowi!".
W moim bloku pełno ludzi, którzy nic nie robią, czekają aż zrobią to za nich inni i jeszcze narzekają. Co gorsza, to nie tylko starzy, wychowani w PRL ale i młodzi.
Owsiaka bardzo szanuję, jego inicjatywę doceniam ale uważam że powoli jego akcja się wyczerpuje. Po prostu absurdem jest to, że prywatny NGOs wyposażał publiczne szpitale w Polsce. To było dobre na początku polskiej transformacji. Teraz państwo polskie ma obowiązek zająć się tym samo, bo pieniądze są.
|
Ależ Flamengisto ja się nie dziwię. Akurat rzeczony "artycha" mnie nie dziwi gdyż nie staram się zrozumieć motywacji kogoś o zdegenerowanych poglądach (nie mam tu na myśli kibicowskich a raczej obyczajowo kulturowe) i mózgu wypranym nie tylko przez alkohol. Niby niemerytoryczny argument ale w jego przypadku nawet takich szukać mi się nie chce.
Ja rozumiem, że można mieć ideowe powody dla których jakieś akcje się wspiera a inne nie. Ale jeśli już się na to decyduje to robi to bezinteresownie. I nie chodzi mi jedynie o WOŚP. W przeciwnym razie jest to, w najlepszym wypadku, lans.