Wyświetl pojedynczy post
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2011, 20:20
Proud napisał(a):Wyświetl post
Na pewno nie popieram dyskusji opartej na słowach "ciemnogród","agresja","rydzyk" itp.

Ale jak dla Ciebie sprzęt WOŚPu w każdym szpitalu w Polsce, przez co tysiące zdrowych dzieci i dorosłych, oraz tysiące uratowanych żyć ludzkich jest zerową argumntacją to nie wiem co napisać w takim razie. Lepszego argumentu chyba nie znajdę...A o tym właśnie piszą zwolennicy Orkiestry.

ps: nie uważam, że WOŚP jest zupełnie "czystą" organizacją. Na pewno ktoś na tym zarabia na lewo. Przystanek też nie jest sam finansowany. Ale i tak Orkiestra robi więcej dobrego nic złego. Zresztą, nie ma tak dużej akcji zupełnie czystej. Nawet w Caritasie są nieuczciwi ludzie.
Zgadza się. W Polsce już tak jest, że zawsze ktoś musi coś "przytulić" z okazji jakiejś akcji. To nie znaczy, że można się na to godzić.
Jeśli jestem przeciw WOŚP, to nie oznacza, że chcę śmierci dzieci, ich kalectwa itp. Według mnie WOŚP za pieniądze Polaków wyręcza państwo. Czyli tak: podatki to tradycja, ale żeby coś kupić wyciągniemy rączkę po pieniążki jeszcze raz. Tym sposobem podtrzymuje się chory system służby zdrowia. Dlaczego ktoś ma uzdrowić finanse służby zdrowia, skoro WOŚP pokryje określony odsetek zapotrzebowania na sprzęt? Koło się zamyka i nigdy już lepiej nie będzie. Jedynym rozwiązaniem jest upadek chorego systemu, w skutek niewydolności finansowej lub braku efektywności.
Niestety zawsze pokrzywdzonym będzie pacjent, bo znajduje się na samym końcu tego łańcucha zależności.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując