Wyświetl pojedynczy post
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2011, 10:24
elomike napisał(a):Wyświetl post
Zgadzam się w 100% z przedmówcą, uważam że chłopaki z MESY mają w sobie tyle ambicjj, że spokojnie mogą nią nadrabiać braki w doświadczeniu. Poza tym jeśli ktoś zarzuca że nasze polskie chłopaki nie mają ambicji to chyba nie widzieli występów Serge Branco, Nordina "KFC" Boukhariego, albo innych Andresów Rios- Ronaldo. Znam osobiście kilku zawodników z 2-ligowej Puszczy Niepołomice i wiem że za miejsce chociażby na ławce dali by się pociąć i nie chodzi tu o kase. A szrotu z dziwnych lig z paszportem Szwedzkim, pochodzenia Tureckiego i grającego w 2. lidze francuskiej to ja osobiście mam serdecznie dość. Wolę na to miejsce dawać Polaków. Górnik Zabrze ma 100% jakichś Polskich no-name'ów o których nigdy nie słyszałem (no może z jednym wyjątkiem) i grają chłopaki i dobrze im idzie. A taki Mikołajczak z Lecha? Grosik z Jagielloni? Waldek Sobota ze Śląska? Tomek Wróbel z GKSu? Marcin Robak z Widzewa? Myślicie że podobnych talentów nie ma przykładowo w 1. Lidze? Kolesie znikąd, a wymiatają.
Mit o tym, że do gry w piłke wystarczy ambicja i określona narodowość trzyma się mocno, spróbujmy się zatem rozłożyć go na części i się z nim zmierzyć.

Pierwsza teza - "Gracze z Młodej Wisły są niezłymi sportowcami, ale brakuje im ogrania w dorosłej piłce".

Jeżeli powyższe byłoby prawdą zakładam, że nie będą oni mieli problemu ze świetną grą na wypożyczeniach. Taka jest praktyka, że młodych graczy wypożycza się do dobrych klubów a gdy okrzepną, wprowadza się ich do pierwszego składu. Zobaczmy zatem jak to u nas wygląda. W poniższej analizie zastosowałem następującą metodologię, sprawdzam ostatnich dziesięć meczów i sprawdzam ile minut dany zawodnik spędził na boisku i ile strzelił bramek.

Bramkarze

1. Dariusz Trela, rocznik 1989 (Okocimski Bresko- II liga) 900 minut / 0
2. Łukasz Jarośniski, rocznik 1988 (Górnik Polkowice- I liga, 7 miejsce) 0 minut / 0 /

Pomocnicy

3. Sebastian Janik, rocznik 1989 (Puszcza Niepołomice- II liga, 18 miejsce) 440 minut / 0
4. Krzysztof Mączyński, rocznik 1987 (Łódzki KS- I liga, 1 miejsce) 777 minut / 3

Napastnicy

5. Maciej Papież, wypożyczony 3 stycznia br.

Materiałów do analizy wielu nie ma, ale to także w tym wypadku jest znamienne. Uprawnionym będzie stwierdzenie, że na wypożyczenie udają się najlepiej rokujący piłkarze Wisły, pozostali, można wnioskować, że nie nadają sie nawet do gry w II lidze.

Wnioski:

- nasi młodzi piłkarze nie ciesza się popularnością u trenerów innych klubów. Zaledwie pięciu z nich gra na wypożyczeniu, tylko jeden do zespołu z pierwszej ligi, reszta tuła się po II lidze.

- nasi wypozyczeni zawodnicy są bardzo przeciętni, nie są, za wyjątkiem Treli i Mączyńskiego, podstawowymi zawodnikami swojego klubu.

Dla porównania, prześledźmy jak to wyglądało w wypadku takich graczy jak bracia Brożkowie, Małecki i Boguski, którzy też przyszli do Wisły jako młode chłopaki.
Najpóźniej "zaskoczył" Rafał, ktory pierwszy mecz w podstawowym składzie zagrał jako 21 latek, ale już rok później był podstawowym zawdonikiem GKS Bełchatów.Wcześniej ta sztuka udała się Pawłowi Brożkowi (17 lat), Piotrowi Brożkowi i Patrykowi Małeckiem (18 lat).

Z powyższego wynika zatem, że jeżeli zawodnik ma umiejętności pozwalające mu na grę na poziomie ekstraklasy, to nawet w takim klubie jak Wisła, może się on przebić do pierwszego składu.

Teza druga- "W GKS Zabrze gra 100% Polaków i dobrze im idzie"

Czy rzeczywiście idzie im tak dobrze?

Mają drugą, po Cracovii, liczbę straconych bramek (25) i zaledwie 5 punktów przewagi nad przedostatnią w lidze Arką Gdynia.
Innymi słowy, szału ni ma.

Trzecia teza- " W Polskiej lidze gra wielu Polaków, którzy, zacytuję: wymiatają"

Ustalmy co to znaczy, że zawodnik jest dobry. Dla mnie dowodem na to, że z gracza coś będzie jest zainteresowanie jego osobą przez kluby zagraniczne. Z wymienionej przez Ciebie listy graczy tylko Grosicki ma szanse na zostanie średnim europejskim zawodnikiem.
Problem polega na tym, że władze jego obecnego klubu zażądały 900 tyś € za wykupienie jego karty zawodnicznej.
Odpowiedz cytując