Marszałek napisał(a):

|
jova. Piszczek rozwinął się dopiero pod okiem zachodnich szkoleniowców. Przyznasz.Oni coś w nim widzieli i swego czasu podpisali. A w Polsce piłkarze dobrzy są,ba wybitni nawet. Tylko nie odkryci,nie zauważeni. W lidzie ich nie ma. Składa się na to kilka rzeczy. Mnie jedynie się rozchodzi o to,że w lidze nie ma żadnego gościa, który by nas wzmocnić i wniósł coś do tej drużyny. Poza Mierzejewskim. Tu i teraz. Nie ma takich.
|
Zachodni szkoleniowcy byli kluczowi dla rozwoju Piszczka? Nie zgadzam się. Pozycję zmieniano mu nie dlatego, że tak świetnie oceniono jego potencjał i uznano, że będzie lepszy na obronie. Do obrony trafił, bo był postrzegany jako zapchajdziura. Sztab szkoleniowy Borussii był zaskoczony, że Piszczek tak dobrze sobie radzi. Takie zmiany pozycji zdarzały się także u nas np. w przypadku Piotra Brożka, Małeckiego, Diaza, Dudki.
Poza Mierzejewskim nie ma polskiego ligowca, który mógłby wzmocnić Wisłę?! Wymieniłeś Adriana, więc zakładam, że finanse nie grają roli, dyskutujemy wyłącznie o poziomie sportowym i prawdopodobieństwo transferu nie jest istotne. W takim razie ja biorę Sandomierskiego, Bosackiego, Wojtkowiaka, Kikuta, Mierzejewskiego, Grosickiego, Frankowskiego i Sobiecha. Po namyśle pewnie potrafiłbym wymienić więcej nazwisk, a te uznaję za oczywiste.
Tak, wiem, że te transfery są nierealne. Dlatego w poprzednich postach pisałem o zawodnikach, którzy dziś nie są gwiazdami ligi, tak jak nimi nie byli Piszczek w Lubinie lub Mierzejewski w Płocku. Wśród tych niewybijających się graczy można znaleźć materiał na klasowych grajków.
Twierdzisz, że "tu i teraz" nie ma zawodników, którzy mogliby wzmocnić Wisłę, ale proponujesz całkowicie odpuścić sobie transfery Polaków czym skreślasz nie tylko tych, którzy już dziś są całkowicie ukształtowani i grają na maksimum swoich możliwości, ale też takich Piszczków, którzy mogą się rozwinąć w mocniejszym klubie.
wojteqs80 napisał(a):

|
Mam pytanie do wszystkich zwolenników sprowadzania polskich piłkarzy . Napiszcie jakich zawodników z naszej ligi Wisełka mogłaby ściągnąć i byliby oni WZMOCNIENIEM naszej drużyny! Nie piszcie o zawodnikach Lecha , Legii czy Polonii bo takie transfery są niemożliwe. Czekam na propozycje
|
Stawiasz nierealne wymagania. Z jednej strony oczekujesz przeczytać nazwiska zawodników, którzy gwarantowaliby pewien poziom (byli wzmocnieniami), a z drugiej chcesz by byli tani i grali w słabych klubach. Tego nie da się pogodzić. Nie chodzi o inwestowanie wielkich sum w ligowe gwiazdy, tylko o wyszukiwanie utalentowanych chłopaków, którzy gwiazdami jeszcze nie są, ale mogą nimi być. Za ile Polonia sprowadziła Mierzejewskiego? Ile Lech wydał na transfery Lewandowskiego i Peszki? Powinniśmy szukać takich okazji i nie skreślać zawodników z racji polskiej narodowości.